Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Coelogyne pempahisheyana
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 6 marca 2014 20:30:43
Coelogyne pempahisheyana H.J.Chowdhery - Indian J. Forest. 27(1): 121 (-124; figs. 1, 3). 2004 [1 May 2004]

Gatunek odkryty i opisany w 2004, roku no to tak w 10tą rocznicę swego świadomoego istnienia kwitnie i u mnie

Nazwę zawdziecza Sri Karma T Pempahishey - orchideofilce z regionu występowania storczyka.

Gatunek ten wykazuje bliskie pokrewieństwo do Coelogyne flaccida, a wyróżnia się cielistym zabarwieniem kwiatów, i jak zawsze detalami na warżce, u mnie wyszło, że brakuje mini wyrostków na bocznych płatkach warżki, które zostały rozrysowane w książce małżeństwa George, ale ja tam jestem pewien że to jest to ;-) Kwiatów może być do 9ciu, u mnie troszkę się roślina pokiereszowała podczas niedawnego podlewanie jeden pęd ściął się do zera drugi nieco skrócił, no ale szczęście w nieszczęściu przynajmniej zobaczyłem i mogę się podzielić tym rzadko spotykanym gatunkiem.

Po lewej gatunek dla porównania po prawej Unchained Melody.

specjalnie dla Jurka nowa metoda na warżkę bez suszenia ;-)

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail:  
Data: piątek, 7 marca 2014 00:04:38
Skądś Ty takie młodziutkie nomenklaturowo cudo wydobył
Gratulacje, też z powodu pokazania tej ostatniej, identyfikacyjnej fotki.
Pzdr Jurek

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: piątek, 7 marca 2014 07:05:24
No,no no nawet nie wiedziałem, że takie cudo istnieje. A gdzie ono w naturze występuje?

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: piątek, 7 marca 2014 10:29:09
10/10 punktów za samą nazwę . Przepiękny storczyk ! Gratulacje.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 7 marca 2014 19:38:18
haha nazwa to nazwisko tej pani.

wogóle kupione jako z podziłu rośliny z fiszką Coelogyne albolutea, która chyba wogóle nie jest do zdobycia, na szczęcie wyszło równie ciekawie ;-)

A w naturze wystepuje w północno zachodnim krańcu Indii, Darjiling - Kalimpong, należący do regionu Sikkim, który jest już pomiędzy Butanem, Tybetem i Nepalem.

Dziekuję i Pozdrawiam

Piotr

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl