Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Ceratochilus biglandulosus
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 8 lutego 2014 01:11:54
Ceratochilus biglandulosus Blume BJdr: 359 - 1825

Gdzieś kiedyś już ta roslinka pojawiła sie tutaj, ale prezentacji nie ma, a myslę że naprawde ciekawe to to.

Wygląda, że jest to monopodialny gatunek, choć J.B. Comber w ksiażce: "Orchids Of Java" wspomina, że drugi jest na Borneo... tak czy inaczej ten gatunek występuje na wspomnianej już Jawie jak i Sumatrze na wysokosciach 1000-2000 (przeważnie 1500-1700)m n.p.m i porasta średnie jak i cieńsze omszałe czy też usłane porostami gałęzie. Nadaje się do umiarkowanych warunków.

Najciekawsze w tej roślince jest to że jest super miniaturką, a kwiat szczególnie u młodszych okazów może być większy od samej rośliny.

U mnie pierwszy kwiat jest z tych włąśnie gigantów, ale drugi wyrósł mini, choc patrzą na roślinkę to i tak widoczny ;-)

A z takich ciekawostek: przed samym spadnięciem kwiat zmienia kolor na różowy, przynajmniej tak napisano, no i wydaję się też być długotrwałym, więc jeszcze muszę poczekać by to potwierdzić.

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Marta
E-mail:  
Data: sobota, 8 lutego 2014 21:16:18
Zielona warżka w koronkach. Sliczne. Szkoda że te maluchy takie małe. Wyobrażcie sobie ten kwiat w wymiarze 10cm. Tak, czy inaczej piękny. Marta

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 9 lutego 2014 00:43:38
ten mniejszy ma rozpiętośc tylko 2cm, ale większy ma płatki = 2cm, także kwiaty nie nazwałbym małymi, no Vandą to to nie jest, mimo że nalezy do vandowatych, z drugiej strony roślinka moja ma jakies 3.5 cm więc myślę że relatywnie kwiat jest ogromny ;-P

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: niedziela, 9 lutego 2014 09:31:01

Małe jest piękne , i takie baaaardzo lubię.

Gratuluję i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Agata
E-mail:  
Data: niedziela, 9 lutego 2014 12:22:05
Potwierdzam, kwiaty są długotrwałe. U mnie w zeszłym roku kwitły kolejno 2 jeden po drugim przez ponad pół roku

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl