Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium rhodostictum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: sobota, 30 lipca 2005 19:23:11
W "Prezentacjach" chciałbym Państwu przedstawić jeden z moich ulubionych storczyków - Dendrobium rhodostictum ( syn. Dendr. madonnae).

Ten niewielki storczyk należy do sekcji "Latouria" ,która gromadzi wiele pięknych orchidei m.in. Dendr. alexandrae czy Dendr. spectabile. Dendrobium rhodostictum występuje na Nowej Gwinei oraz na okolicznych wyspach , na wysokości 800 - 1200 metrów npm.Rośnie zarówno jako epifit w lasach deszczowych jak i litofit czy wręcz storczyk gruntowy.

Mój egzemplarz D.rhodostictum uprawiam drugi rok .Jest posadzony w semi- hydro w którym czuje sie nieźle, rośnie na parapecie południowego okna wraz z wieloma innymi storczykami. Oprócz przepięknych kwiatów ( niestety moje nie pachną) , bardzo ciekawe są pseudobulwy tego storczyka , wyglądające jak umocowane na cienkich patyczkach.

Storczyk ten wymaga całorocznego podlewania i bardzo przepuszczalnego podłoża . Lubi rozproszone światło słoneczne i dużo świeżego powietrza. Ze względu na niewielkie rozmiary ( ok.25 cm.) oraz zdolność do adaptowania się do różnych warunków uprawowych polecam tego storczyka do uprawy parapetowej.

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Anna Kamińska
E-mail: ankamin1@wp.pl
Data: sobota, 30 lipca 2005 20:17:02
Panie Tomku, dziękuję za prezentację tej orchidei.
Bardzo mi się podoba, a to oznacza...

Pozdrawiam. Ania

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: sobota, 30 lipca 2005 20:18:48
Nooo - super roślinka , właśnie dla tych bulw chyba się na nią skuszę.
Właśnie dlatego że widać dokładnie budowę całej roślinki i tych śmiesznych nóżek jestem za fotografiami całych roślinek a nie tylko kwiatów.
Gratuluję - jest naprawdę piękna.
pozdrawiam
beata

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 9 kwietnia 2007 20:27:22

Witam,

półtora roku minęło od prezentacji p.Tomka...wznawiam wątek, bo i u mnie zakwitło to dendrobium , które dostałam 2 tygodnie temu w prezencie. Z pięknymi pąkami i wieloma kolejnymi pędami, co zapowiada długie kwitnienie.

No i zaczęło się czekanie na ich rozwój

Rozwój pąków jest powolny, choć roślinka stoi w foliowym oknie kwiatowym, na południowo-zachodnim oknie, mając wysoką wilgotność i dużo światła

Kwiaty zwieszają się i trudno im zrobić ładne portreciki

Warunki uprawy opisał p. Tomek, więc powtarzać nie będę

Tak roślina wyglądała 2 dni temu , rosną kolejne pędy kwiatowe. Podobno kwiaty są długotrwałe, ano zobaczymy

Poczytałam trochę i pooglądałam różne zdjęcia tego dendrobium i wydaje mi się, że jest to naturalna hybryda Dendrobium rhodostictum x D.ruginosum, znana jako Dendrobium 'Kip's Special', występująca na wyspie Bougainville i rosnąca nieco wyżej niż "czyste" D.rhodostictum. Tak przynajmniej wynika z tego co wyczytałam m.in. w książce "Dendrobium and Its Relatives" B.Lavaracka, W.Harrisa i G.Stockera.

Tym nie mniej jest to urocza, niewielka roślina, o bardzo ciekawym pokroju pseudobulw i dużych kwiatach. Wspaniały prezent Dziękuję .

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: poniedziałek, 9 kwietnia 2007 20:54:54
Po prezentacji Tomka długo czekałam na swoją roślinkę ale w końcu i ja ją mam
Czytając Twój opis Grażynko (jeśli chodzi o uprawę) to bardziej bym jednak prezentowała to dendrobium jak Tomek - tzn. chodzi mi o to że wcale nie trzeba go wsadzać do orchidarium świetnie daje sobie radę na parapecie. Takie informacje o uprawie w orchidarium mogą wiele osób zniechęcić do jego poszukiwań.
Rozrasta się dość szybko, podobnie do Den. atroviolaceum i tak samo ciasno rośnie.
Jest po prostu idealne.
pozdrawiam
beata

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 9 kwietnia 2007 21:02:42

Nie neguję tego, że może rosnąć na parapecie. Tylko mój parapet na okres zimy i wczesnej wiosny zamienił się w "foliowe okno kwiatowe"...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: wtorek, 10 kwietnia 2007 19:02:41
Witam!
Może i coś jest w tym by trzymać tego storczyka trochę cieplej. U mnie stoi na parapecie nieogrzewanego okna i zimą temp. spada do ok 10 oC. Rokrocznie wypuszcza jeden pęd i tylko na tym jednym kwitnie. Może jakby miał cieplej to wytworzyłby więcej pędów? I tak warty jest zachodu, bardzo go lubię. Okaz pani Grażyny jest naprawdę imponujący ...
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 10 kwietnia 2007 23:20:01
Mmmm, patyczki są rewelacyjne !!! Chyba muszę się nad nim poważnie zastanowić

pozdrawiam
Sandra

Data: środa, 11 kwietnia 2007 10:56:06
No... Tomku to rzeczywiście chyba ma u Ciebie ciut za zimno - ja kupiłam z wychodzącymi 2 nowymi przyrostami i u mnie wykluł się następny, co przy 6 starych bulwach wskazuje, że przyrost jest zdecydowanie szybszy niż wynika z Twojej uprawy - przestaw go w cieplejsze miejsce.
Grażyna a posiadasz jeszcze "normalne" parapety?
beata

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl