Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
g.sieminska@chello.pl |
Data: |
poniedziałek, 9 kwietnia 2007 20:27:22 |
Witam,
półtora roku minęło od prezentacji p.Tomka...wznawiam wątek, bo i u mnie zakwitło to dendrobium , które dostałam 2 tygodnie temu w prezencie. Z pięknymi pąkami i wieloma kolejnymi pędami, co zapowiada długie kwitnienie.

No i zaczęło się czekanie na ich rozwój

Rozwój pąków jest powolny, choć roślinka stoi w foliowym oknie kwiatowym, na południowo-zachodnim oknie, mając wysoką wilgotność i dużo światła

Kwiaty zwieszają się i trudno im zrobić ładne portreciki

Warunki uprawy opisał p. Tomek, więc powtarzać nie będę

Tak roślina wyglądała 2 dni temu , rosną kolejne pędy kwiatowe. Podobno kwiaty są długotrwałe, ano zobaczymy

Poczytałam trochę i pooglądałam różne zdjęcia tego dendrobium i wydaje mi się, że jest to naturalna hybryda Dendrobium rhodostictum x D.ruginosum, znana jako Dendrobium 'Kip's Special', występująca na wyspie Bougainville i rosnąca nieco wyżej niż "czyste" D.rhodostictum. Tak przynajmniej wynika z tego co wyczytałam m.in. w książce "Dendrobium and Its Relatives" B.Lavaracka, W.Harrisa i G.Stockera.
Tym nie mniej jest to urocza, niewielka roślina, o bardzo ciekawym pokroju pseudobulw i dużych kwiatach. Wspaniały prezent Dziękuję .
Pozdrawiam,
Grażyna
|
|
|