Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
g.sieminska@upcpoczta.pl |
Data: |
środa, 1 stycznia 2014 18:06:39 |
Witam,
Brassavola perrinii Lindley 1832 występuje w Brazylii, Paragwaju i Boliwii. Jest to najbardziej na południu Am.Południowej występująca Brassavola.
Jest dużo zamieszania dotyczącego identyfikacji Brassavola perrinii, Brassavola fragrans, Brassavola flagellaris i Brassavola tuberculata. Wobec tego wczytałam się w książkę Carla L.Whitnera: "The Cattleyas and Their Relatives. Volume V. Brassavola, Encyclia, and Other Genera of Mexico and Central America". Na podstawie zamieszczonych tam rysunków warżek i prętosłupów, oraz zdjęć uznałam, że moja roślina to na pewno ta. Według autora różnice pomiędzy tymi gatunkami nie są duże, najważniejszy jest obszar ich występowania
Pod koniec listopada na 5-ciu psb pojawiły się pędy kwiatowe i 15 pąków . Miałam nadzieję na gwiazdkowy prezent, ale pierwszy kwiat rozwinął się dopiero 29 grudnia. Kwiaty są duże, rozpiętość płatków to 7-8 cm. Nocą pachną słodkawo-korzennie. Moja rośnie w dość ciepłym orchidarium, u samej góry, blisko świetlówek. Jest na podkładce. Wg informacji książkowych kwitnie od wczesnej wiosny, więc chyba mamy wiosnę
I trochę zdjęć...na dzień dzisiejszy otwartych jest 7 kwiatów, 8-my się otwiera...czekam na wszystkie .

Pozdrawiam,
Grażyna |
|
|