Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Brassavola perrinii
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: środa, 1 stycznia 2014 18:06:39

Witam,

Brassavola perrinii Lindley 1832 występuje w Brazylii, Paragwaju i Boliwii. Jest to najbardziej na południu Am.Południowej występująca Brassavola.
Jest dużo zamieszania dotyczącego identyfikacji Brassavola perrinii, Brassavola fragrans, Brassavola flagellaris i Brassavola tuberculata. Wobec tego wczytałam się w książkę Carla L.Whitnera: "The Cattleyas and Their Relatives. Volume V. Brassavola, Encyclia, and Other Genera of Mexico and Central America". Na podstawie zamieszczonych tam rysunków warżek i prętosłupów, oraz zdjęć uznałam, że moja roślina to na pewno ta. Według autora różnice pomiędzy tymi gatunkami nie są duże, najważniejszy jest obszar ich występowania
Pod koniec listopada na 5-ciu psb pojawiły się pędy kwiatowe i 15 pąków . Miałam nadzieję na gwiazdkowy prezent, ale pierwszy kwiat rozwinął się dopiero 29 grudnia. Kwiaty są duże, rozpiętość płatków to 7-8 cm. Nocą pachną słodkawo-korzennie. Moja rośnie w dość ciepłym orchidarium, u samej góry, blisko świetlówek. Jest na podkładce. Wg informacji książkowych kwitnie od wczesnej wiosny, więc chyba mamy wiosnę

I trochę zdjęć...na dzień dzisiejszy otwartych jest 7 kwiatów, 8-my się otwiera...czekam na wszystkie .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 1 stycznia 2014 21:10:11
wspaniała grztuluję!! zapach powinien byc całkiem intensywny w nocy!

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: czwartek, 2 stycznia 2014 10:57:06
Cudo !! Gratulacje
Pozdrowienia- Tomek

Autor: Paweł R.
E-mail:  
Data: czwartek, 2 stycznia 2014 17:14:32
Czy ta brassavola ma jakieś korzenie? ze zdjęcia i podkładki wynika, że ma chyba tylko jakieś szczątkowe korzenie. I jeszcze jedno - pisze Pani, że jest umieszczona wysoko w orchidarium, blisko świetlówek (w przypadku kilku innych storczyków też pojawił się taki opis) - czy to ma jakieś znaczenie szczególne ? czy chodzi o same świetlówki, czy o wysokość umieszczenia? Bo chyba światło od świetlówek jest zimne.

Data: czwartek, 2 stycznia 2014 17:31:00

System korzeniowy jest OK, rosną także nowe. Może jutro w dzień uda mi się zrobić zdjęcie korzeni.
Wysoko w orchidarium blisko świetlówek jest cieplej, i przede wszystkim jaśniej (nie mam możliwości uprawy w naturalnym świetle ). Nad orchidarium jest kilka świetlówek, o różnej barwie światła, także Fluora przeznaczona do doświetlania roślin, stąd to różowawe zabarwienie na pierwszym zdjęciu.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Przemek Bożek
E-mail: bigbozoster@gmail.com
Data: piątek, 3 stycznia 2014 17:34:52
Przepiękna! Nic tylko pozazdrościć

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: piątek, 3 stycznia 2014 22:41:57
Pani Grażyno gratuluję !! Piękne kwitnienie.

Mówię szczerze, patrzyłam i zastanawiałam się gdzie robiła Pani pierwsze zdjęcie. Potem doczytałam się , że jest ono robione w orchidarium. Miałam złudzenie, że jest ono robione w bardzo wysokim pomieszczeniu.

Podziwiam i jeszcze raz gratuluję, Maria.

Data: piątek, 3 stycznia 2014 22:57:35

Dziękujemy

To orchidarium jest duuuuuuuże . Na zdjęciu widać trochę mniej niż 1/4 jego wysokości i szerokości.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 5 stycznia 2014 13:03:47

Obiecane zdjęcie korzeni. Niektóre ze starych przerosły na druga stronę podkładki i też mają żywe końcówki

I już prawie wszystkie (dokładnie 11) kwiaty rozwinięte

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Paweł R.
E-mail:  
Data: niedziela, 5 stycznia 2014 15:30:37
Przy takich szczątkowych korzeniach, a zdecydowała się zakwitnąć i to tyloma kwiatami,nic tylko pozazdrościć. Gratuluje i pozdrawiam.
Paweł R.

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl