Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Stanhopea wardii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 2 listopada 2013 23:52:41
Tak sobie przeglądałem nasze forum, i tak: w galerii foto pana Piotr Piesika to napewno nie jest wardii, i wyglada bardzo jak jakis dziwny klon albo krzyżówka tigriny... Pana Kazimierza Oboza z tego roku w kwitnieniach z lipca też wygląda podejrzanie, w wątku 'a w Powsinie' jak zauważono była oculata. No to jak się okazało nabyłem 4 lata i 4 miesiące temu, hehe za dobrych czasów jak mnie Sandra odwiedziła bezimienne coś. Miałem już nawet 11 liści na niej i nigdy, przenigdy nie chciała zakwitnąć, w tym roku przeszła roślina ostre infekcje, przesuszanie, jakieś paskudztwa itd z liści może 4 zostały ale już są nowe przyrosty ;-) tak czy inaczej po raz pierwszy zakwitła, kwiaty dosyć małe jak na Stanhopea 5cm sepale, 4.5 cm warżka, 4cm kolumna, no i tak sobie wierzę, że to będzie pierwsza na tym forum poprawnie oznaczona Stanhopea wardii.

Pozdrawiam

Piotr

E-mail:  
Data: sobota, 2 listopada 2013 23:58:16
A od razu przeproszę, użyłem funkcji szukaj wardii, i dopiero się doczytałem że pan Kazimierz pokazał jenishiane na fotce i to się zgadza, a do swojej wardii nie zdążył...

Pozdrawiam

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: niedziela, 3 listopada 2013 10:35:45
Serdecznie gratuluję Panie Piotrze.Piękne kwiaty. No cóż ja nie zdążyłem rzeczywiście zrobić zdjęcia. Kwitnie toto 2-3 dni i na dodatek wtedy gdy musiałem wyjechać z domu. Może za rok się uda?

Autor: Leokadia
E-mail: leokadia.krawiec46@gmail.com
Data: niedziela, 3 listopada 2013 16:57:56
Te kwiaty to jakby miały buźki, coś wspaniałego, gratuluję kwiatów. Szkoda tylko, że tak krótko kwitną

E-mail:  
Data: niedziela, 3 listopada 2013 17:01:48
U mnie jakies 5-6 dni to trwało, no Stanhopea tak już ma wielkie show wizualne i zapachowe, ale krótkie... (kwiaty jak to bywa szybciej wiedną w goroące i suche dni)

Autor: Przemek Bożek
E-mail: bigbozoster@gmail.com
Data: niedziela, 3 listopada 2013 18:11:18
Piotrze, bajeczna jest! Zazdroszczę szczerze... Ja się nie mogę doczekać kwiató na żadnej ze swoich a kilka ich jest. Mam nadzieję, że jak je teraz trochę przez zimę podsuszę lekko to się odwdzięczą

Autor: Marta
E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 listopada 2013 23:19:02
Może nie wszystcy wiedzą że przy tak intensywnym wytwarzaniu zapachu, podnosi się temperatura kwiatu stanhopea. Do tego dochodzi wysiłek energetyczny no i mamy krótką żywotność kwiatu. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl