Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Phalaenopsis hybr NOID
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 25 października 2013 01:14:44
Raczej takie rosliny nie trafiaja do Prezentacji, ale chyba ta Phalaenopsis zasłuzyła. Kiedyś to kupiłem no bo liście ciapate zapewne po którymś z dawnych zacnych rodziców jak stuartiana czy schilleriana. Wtedy miało to prosty marketowy pęd. Jakimś cudem nie trafiła po przekwitnięciu do greenhousu i przeczekała z tyłu stołu w kuchni. W końcu stwierdziłem, że koniec dobrego, bez kwiatów nie będzie mi stołu zajmować, ale okazało się że pod największym liściem już wyrósł nowy, zacny pęd, w ten sposób ustrzegł się głupiego podpinania do góry i z zachwytu nad samym sobą rozgałęził się pod liściem. Teraz to wygląda jakbym miał trzy pędy. Do tego dodam bo chyba fotki tego nie oddadzą, że to raczej sporawe jest. Najdłuższy liść ma 27cm, główny pęd kwiatowy 50cm, największy kwiat 9.5 x 8.5cm.

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: piątek, 25 października 2013 10:10:16
Bardzo ładny i niezwykle okazały. Ja też lubię jak zakwita jakiś "nieskomplikowany" egzemplarz storczyka, na którego nie trzeba " chuchać i dmuchać" latami, który jedyne czego potrzebuje to trochę wody i święty spokój.
Gratulacje !
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: piątek, 25 października 2013 18:20:29
Faktycznie ladny.Tez jestem przywiazana do kilku bezproblemowych hybryd, ktore przebywaja od maja do wrzesnia na tarasie. Jeden z nich co roku po takim pobycie wypuszcza po 4 pedy.Pozostale maja przynajmniej dwa.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl