Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Phalaenopsis Samera
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Aleksander Fiiwek
E-mail: a_fiwek@toya.net.pl
Data: poniedziałek, 25 lipca 2005 16:35:49
Jest to o tyle niezwykły storczyk ponieważ nie został dotychczas przez nikogo na świecie zarejestrowany. Powstał w wyniku skrzyżowania dwóch gatunków botanicznych (Ph.bellina x violacea) a dokonała tego cztery lata temu nasza koleżanka Ilona Kowalska. W moim posiadaniu jest prezentowana na zdjęciach roślina a kilka innych egzemplarzy u storczykowych maniaków nie tylko w Łodzi.

Zdjęcie wykonane przy świetle dziennym,

a to przy pomocy lampy błyskowej. Stąd różnice w barwie.

Autor: ilona
E-mail:  
Data: poniedziałek, 25 lipca 2005 21:36:13
jeszcze jedna Samera

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: poniedziałek, 25 lipca 2005 21:44:30
Witam serdecznie,
Co do rejestracji , to niestety poczynił ją 7.11.2003 Micael Liu. Być może użył do tego rośliny p. Kowalskiej ??
Tak czy inaczej - jest bardzo śliczny !

Pozdrawiam
W.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 25 lipca 2005 21:57:03
Witam,

gratuluję Ilonie , roślina ładna , ale też chciałam poprosić o wyjaśnienie, ponieważ na stronie:
http://www.phals.net/bellina/
jest napisane dokładnie to co napisał Witold Hanak.

A wyjaśnienie, Panie Aleksandrze, użył Pan nazwy właściwej dla tego mieszańca .

Pozdrawiam
ewka

Autor: Aleksander Fiwek
E-mail: a_fiwek@toya.net.pl
Data: wtorek, 26 lipca 2005 10:45:28
Jeszcze do niedawna zaglądając na stronę www.phals.net/bellina, w tabelce informującej o uczestnictwie Phalaenopsis bellina w krzyżówkach z innymi gatunkami tego rodzaju była jedynie informacja o nazwie i "rodzicach" Ph.Samera. Niestety nie wzbudziło to mojej podejrzliwości. Nie uwzględniony był autor sukcesu i data rejestracji. Stąd mój widać niewłaściwy wniosek o formalnym braku rejestracji.
Przyznaję, żę umieszczając zdjęcia na stronie nie sprawdziłem tego ponownie.
Nimniej, gdyby Ilona podjęła zdecydowane kroki w sprawie rejestracji była by pierwsza. Tak przynajmniej chcę myśleć.

E-mail:  
Data: środa, 27 lipca 2005 10:50:14
Witam ,

dziękuję, to wyjaśnia sprawę.
Zastanawiające jest tylko to, dlaczego ludzie to robią?
Krzyżować ze sobą dwie rośliny o tak wielu podobieństwach . Dla niektórych myślę nawet, nie do odróżnienia . Stanowiły kiedyś, chyba się nie mylę, jeden gatunek botaniczny.
Jakie nowe cechy są tej nowej hybrydy? - mocniej pachnie? - bardziej wściekła w kolorze?

Pozdrawiam
ewka

Autor: Anna Kamińska
E-mail: ankamin1@wp.pl
Data: środa, 27 lipca 2005 13:01:49
Witam,
jestem jedną z posiadaczek tej hybrydy. Niestety, u mnie jeszcze nie zakwitła.
Natomiast widziałam kilka egzemplarzy na wystawie w Dijon - z informacją o rejestracji przez hodowcę Liu.

Natomiast sądzę, że ludzie robią takie krzyżówki z różnych powodów - z ciekawości, z chęci zdobycia nowego doświadczenia, jakim niewątpliwie jest zapylenie, a następnie wyhodowanie nowej rośliny, itp.
Pozdrawiam.

Autor: ilona
E-mail:  
Data: czwartek, 28 lipca 2005 00:32:12
Zrobiłam kilka krzyżówek ale kłopoty z wysiewami sprawiły ,że została tylko jedna
właśnie Samera .Roślinę rodzicielską sprowadzoną z Indonezji (bellinę ) mam już od 8 lat ma bardzo wąskie płatki ,które sobie bardzo cenię .Obecnie są w sprzedaży rośliny o bardzo pełnych płatkach , poprawione co mi się zdecydowanie nie podoba. Moim celem było uzyskanie rośliny o bardzo wąskich płatkach- co mi się udało i z czego jestem bardzo dumna .
Akurat wcześniej zamieszczone zdjęcia pokazują egzemplarze bardzo podobne, więc dołączam zdjęcie wspomnianej wyżej rośliny .
Pani Ewo to straszna frajda mieć przez siebie stworzone od podstaw rośliny ,polecam ,a poza tym można nazwać dany egzemplarz np. Samera Gwiezdny Pył
pozdrawiam

E-mail:  
Data: czwartek, 28 lipca 2005 10:38:45
Witam ,
przepraszam, ale my chyba ostatnio mówiłyśmy sobie po imieniu i znamy się od dawna. Zdaje się, że "internetową ewkę" trudno skojarzyć z moją osobą .
Siedziałyśmy u Beaty Prokopiuk ostatnio na kawce, po spotkaniu w Firmie Tomaszewski.
Ja to wszystko rozumiem, we własnej psychice mamy chyba zakodowane to poprawianie świata, np klonowanie owcy. Albo "dla sportu", może się uda.
Gratuluję , wysiane, wzrosły, zakwitły i jeszcze mają wąskie płatki .
Pozdrawiam
ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl