Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Trisetella hoeijeri
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: niedziela, 22 września 2013 15:52:32

Witam,

Zobaczywszy kiedyś u p.Kusibaba kwitnącą Trisetella hoeijeri Luer & Hirtz 1986, postanowiłam ją zdobyć, bo przepiękne, ogromne "żagielki" kwiatów na mini-roślince naprawdę robiły wrażenie. Sprawa była dość trudna, bo trudno ją znaleźć w ofertach, ale na wiosnę tego roku udało się .

Gatunek ten występuje w południowo-wschodnim Ekwadorze, na wysokości ok. 1800 m, w mglistych lasach; wynika z tego, że potrzebuje wysokiej wilgotności i chłodu przez cały rok. U mnie rośnie w akwarium na płn.-wsch. parapecie, tuż przy stale uchylonym oknie, przy chodzącym wentylatorze. W czasie upałów akwarium schładzałam wkładami chłodzącymi . No i opłaciło się
Mniej więcej po pół roku, na początku września ujrzałam 3 idące pędy kwiatowe

Po kolenych dwóch tygodniach mogłam już podziwiać kwiaty . Rozpiętość pojedynczego kwiatka to 6 cm , pęd kwiatowy ma 6-7 cm, więc przy listkach 2-3 cm to te kwiaty są olbrzymie . Niestety, jeden z pędów zasechł . Podkładka zwrócona jest tyłem do okna, kwiaty jednak znalazły właściwą drogę do światła, w rezultacie tego od przodu widać roślinę z kwiatami jakby "obrażonymi", tyłem do nas .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 23 września 2013 00:14:23
No kwiaty wieeelkie co do rozmiarów rośliny, zawsze mnie zadziwiają Trisetelle, ale jakoś nie mama żadnej hm ... ;-(

Pozdrawiam i gratuluję.

Piotr

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: poniedziałek, 23 września 2013 11:11:42
Mnie się też podoba. Ale zdecydowanie wolę popatrzeć niż uprawiać .
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: poniedziałek, 23 września 2013 20:34:56
Tak trochę przypomina masdevallię. Zaprawdę piękna.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl