Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Colmanara Jungle Monarch
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Beata B.
E-mail: arielka186@wp.pl
Data: sobota, 24 sierpnia 2013 01:44:25
Chciałabym Wam przedstawić moją hybrydkę Colmanara Jungle Monarch- z resztą, prawidłowo zidentyfikował tę roślinę jeden z Was, za co pięknie dziękuję raz jeszcze.
Roślina ma przodków z rodzaju Oncidium: O.Debutante (które to z kolei jest krzyżówką O.fuscatum i O.cariniferum) oraz Oncidium Maculatum.

W moje ręce trafiła dość przypadkowo- w pracy na parapecie zauważyłam roślinkę- lichą, przesuszoną, która jednak nie dawała mi spokoju i w efekcie wzięłam ją do domu (czym z resztą naraziłam się Pani Sprzątającej, odwdzięczyłam się dopiero przynosząc- kilka dni później- wielką dracenę... ). Był to jakiś luty, tak więc wiozłam roślinkę (środkami lokomocji publicznej) opatuloną w szaliki i w turban. W domu zaczęłam ją odżywiać, przesadziłam, i m/w miesiąc później moja nowa roślina wypuściła pęd kwiatowy! Z niecierpliwością czekałam na to, jaki kwiat rozwinie się z pierwszego pąka... Byłam przekonana, że będzie on lichy i biały- taki raczej bezbarwny. Moim oczom ukazało się takie oto cudo:

Dzień później rozwinął się następny kwiat, później następny... (niestety łodyga kwiatowa przez nieuwagę została złamana- efekt posiadania zwierzaków w domu...
)

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl