Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Coelogyne septemcostata
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 lipca 2013 00:38:36
Coelogyne septemcostata
J.J.Sm. 1903 w Icon. Bogor.2:23,t.106A

Sekcja: Speciosae

Gatunek ten naturalnie występuje na półwyspowej części Malezji i Tajlandii, a także na Borneo i Sumatrze.

W sekcji z dobrze znanymi gatunkami jak speciosa, usitana czy xyrekes, podobnie wytwarza pęd kwiatowy z nowego liścia. I jak usitana jest to cienki zwisający pęd, zakończony chyba nawet ciut większym od wspomnianej kwiatem.

Gatunek ten według niektórych danych występuje od 50-2278m n.p.m., ale raczej tak do 900m n.p.m i zaleca się warunki szklarni ciepłej wilgotnej przez cały rok. Może jednak tolerować nieco bardziej umiarkowane warunki, a przynajmniej udało się przetrwać w zeszłą zimę przy temp 13-15C, jednak większe liście straciłem, czy to wina temp czy innego dziadostwa to już inna kwestia...

Pierwszy kwiat otworzył się wczoraj. Jest to jedyna roślina z Coelogyne jakie mam, na której na miejscu po utraconym liściu z góry bulwy pojawiło się keiki… - taka ot ciekawostka przyrodnicza ;-) Niestety po dojściu nowych korzeni do podłoża pomyślałem, że czas usamodzielnić ‘keika’ i raczej marnie to znosi…

Mój klon nieco różni się od większości jakie można zobaczyć na fotkach, mam brązową kolumnę i żółty czepek na pylnikach, bardziej charakterystyczne kolory dla usitany w porównaniu z białymi odcieniami innych okazów septemcostata, ale tu akurat nie narzekam

A tak to wszystko wygląda:

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 22 lipca 2013 10:43:30
Piękne kwitnienie ! - gratulacje ! - pozdrawiam - J. Sułek.

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: czwartek, 25 lipca 2013 22:44:50
Super gatunek, Piotrze, gratulacje
Pzdr Jurek

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 4 sierpnia 2013 21:02:53
Dziękuję, bo jest ten gatunek warty uwagi ;-)

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl