Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Masdevallia vidua
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 15 czerwca 2013 02:39:44
Masdevallia vidua Luer & Andreetta 1988/9 .
Podrodzaj: Cucullatia Luer 2002

Ciekawy gatunek z Ekwadoru, chłodno /umiarkowanolubny. Cucullatia oznacza ‘zakapturzony’ – i odnosi się do podsadki kwiatowej, otaczającej kwiat od tyłu. Sama nazwa ‘vidua’ to wdowa, ale nie wiem czy nie ma jakiegoś innego tłumaczenia
Miałem okazje w tym roku zdobyć kilka ciekawszych gatunków, no i to na razie pierwsze z nich kwitnienie.

A wygląda to tak:

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: piątek, 21 czerwca 2013 10:58:26
Fajna,gratuluję kwitnienia.Już widzę ją w mojej kolekcji.

Data: piątek, 21 czerwca 2013 11:25:06
A ja prezentuję Dracula diana,chłodnolubną drakulę,która przybyła do mnie 3 lata temu z Ekwadoru.
Po mniej więcej rocznej aklimatyzacji zaczęła się zmieniać w prawdziwą twardzielkę.Zimą korzysta z temperatur między 5 nocą,a 15 w dzień,ale latem! Znosi wysokie upały,aż dziw bierze.Wydaje się to nielogiczne.Przy tym rośnie,kwitnie,nie chimeryzuje jak np. zimnolubne masdevallie, które wstrzymują wzrost itp.To zima raczej zrobiła krzywdę,bo podmarzły jej dwa młode,wyrośnięte listki.
Drakula ta chętnie kwitnie i wytwarza sporo kwiatków. Chociaż jej kwiatuszki nie są duże to jednak chyba jedne z najpiękniejszych u drakuli naturalnie.W tym roku zakwitła na moje imieniny,co odebrałam jako prezent.
Ma bardzo długie "ogonki".
Zdecydowałam,że pędów kwiatowych i pączków nie będę prezentować.A ona ma 4 pędy kwiatowe.

Pozdrawiam.
Elżbieta Ziąbkowska

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: piątek, 21 czerwca 2013 14:21:35
Gratuluję dracula jest śliczna.

Data: piątek, 21 czerwca 2013 17:12:00
Dziękuję,tylko jak ja to zrobiłam,że umieściłam to zamiast w nowej wiadomości,to dodałam do wątku pana Piotra.Chyba ten upał dał mi się we znaki.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 22 czerwca 2013 00:21:04
Hehe no ja tam się nie obrażę, dracula fajna! No i przynajmniej ktos może i zajrzy na moja Masdevalię ;-)

Data: sobota, 22 czerwca 2013 08:22:29
Panie Piotrze ja jestem zakochana w masdevalliach już chyba do przesady.Drakule też bardzo lubię,tylko czy jest możliwość,by administrator np. przeniósł to i umieścił osobno? Bo to gafa,aż wstyd.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl