Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Coelia bella
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 6 stycznia 2013 23:01:18
Coelia bella (Lemaire) Reichenbach 1861

Synonimy: Bothriochilus bellus, Bifrenaria bella

Ta roślina naturalnie występuje jako litofit czy nawet naziemnie na terenach Meksyku, Hondurasu i Gwatemali od 500 do 1500m n.p.m.

Moja roślinę nabyłem pare/kilka? lat temu na którejś wystawie pod nazwą Bothriochilus bellus ‘Wyld Court’ - nie widziałem zupełnie co kupuję, wydawało mi się że to będzie troszkę coś innego po powrocie do domu i sprawdzeniu trafiła gdzieś w kąt orchidarium - warunki umiarkowane. Liście długie - wyglądają jak u Cymbidium nawet 60cm, ale widoczne są okrągłe psedobulwy. Ponieważ już miałem dwa razy kwitnącą Coelia triptera niczego się i po tej roślinie nie spodziewałem. Z reszta triptera już pociachana trafiła w różne ręce i nawet do Wrocławia ;-) Rok temu mimo wszystko się zmartwiłem, znalazłszy zagniły pęd kwiatowy. W tym roku udało się dostrzec na czas trzy a roślina momentalnie została przeniesiona na wyższą półkę i w jaśniejsze miejsce. No i miałem prezent już na święta - dwa pędy rozwinęły całkiem spore kwiaty a zapach w jasne dni jest naprawdę super przyjemny, spotkałem się z takimi jego opisami: marcepan, wiśnie w czekoladzie, olejek migdałowy, mi również podobnie się kojarzy może jak te gotowe rumowo - likierowe wiśnie do ciast – mniam ;-) Trzeci pęd teraz cieszy mnie, pozostałe już zdążyły przekwitnąć. Po tym kwitnieniu jednak myślę, że roślina godna swojego epitetu, wszakże bella to piękna ;-)

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: poniedziałek, 7 stycznia 2013 06:33:04
Molto bello.Jak to dobrze czasem przypomniec sobie o roslinie po kilku latach .
Gratuluje i pozdrawiam Agata

Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: poniedziałek, 7 stycznia 2013 07:00:09
Panie Piotrze
śliczne kwitnienie,ma orginalny kształt kwiatów,bardzo mi się podoba
Gratuluję kwitnienia i zapachu.
Pozdrawiam Iwona

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 7 stycznia 2013 07:51:13
Super roślina Panie Piotrze ! i ten oryginalny zapach...

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: czwartek, 17 stycznia 2013 21:25:16
Śliczności! Począwszy od pokroju rośliny, przez kwiatostany po wspaniały kształt i kolor kwiatów, do tego pachnących!
Podziwiam i gratuluję kwitnienia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl