Autor: |
Piotr Markiewicz |
E-mail: |
|
Data: |
niedziela, 6 stycznia 2013 23:01:18 |
Coelia bella (Lemaire) Reichenbach 1861
Synonimy: Bothriochilus bellus, Bifrenaria bella
Ta roślina naturalnie występuje jako litofit czy nawet naziemnie na terenach Meksyku, Hondurasu i Gwatemali od 500 do 1500m n.p.m.
Moja roślinę nabyłem pare/kilka? lat temu na którejś wystawie pod nazwą Bothriochilus bellus ‘Wyld Court’ - nie widziałem zupełnie co kupuję, wydawało mi się że to będzie troszkę coś innego po powrocie do domu i sprawdzeniu trafiła gdzieś w kąt orchidarium - warunki umiarkowane. Liście długie - wyglądają jak u Cymbidium nawet 60cm, ale widoczne są okrągłe psedobulwy. Ponieważ już miałem dwa razy kwitnącą Coelia triptera niczego się i po tej roślinie nie spodziewałem. Z reszta triptera już pociachana trafiła w różne ręce i nawet do Wrocławia ;-) Rok temu mimo wszystko się zmartwiłem, znalazłszy zagniły pęd kwiatowy. W tym roku udało się dostrzec na czas trzy a roślina momentalnie została przeniesiona na wyższą półkę i w jaśniejsze miejsce. No i miałem prezent już na święta - dwa pędy rozwinęły całkiem spore kwiaty a zapach w jasne dni jest naprawdę super przyjemny, spotkałem się z takimi jego opisami: marcepan, wiśnie w czekoladzie, olejek migdałowy, mi również podobnie się kojarzy może jak te gotowe rumowo - likierowe wiśnie do ciast – mniam ;-) Trzeci pęd teraz cieszy mnie, pozostałe już zdążyły przekwitnąć. Po tym kwitnieniu jednak myślę, że roślina godna swojego epitetu, wszakże bella to piękna ;-)

Pozdrawiam
Piotr Markiewicz
|
|
|