Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Neolauchea pulchella - Isabelia pulchella
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 9 grudnia 2012 22:26:57
Neolauchea pulchella Kraenzl. 1897
Syn. Isabelia pulchella

Nie wiem dokładnie, czemu wydzielono ten gatunek z Isabelia, wiadomo natomiast, że nazwę zawdzięcza po części panu Lauche – jednemu z dyrektorów wiedeńskiego ogrodu botanicznego z XIX wieku, natomiast z łaciny "pulchellus" -znaczy ładny, piękny, czarujący.
Gatunek występuje naturalnie jedynie w Brazylii. Zakres temperatur 12-29C, więc dokładnie jak u mnie.

W tamtym roku kwiatów nie zobaczyłem, myślałem, że po prostu przeoczyłem krótkie kwitnienie, w tym roku okazało się inaczej i tym razem jednak udało się częściowo, ponieważ pąków szykowało się 13, więc mecz wygrany o włos – mam 7 kwiatów, jednak dalej nie mam pojęcia co spowodowało, że pozostałe się nie wykształciły.

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: niedziela, 9 grudnia 2012 22:52:23
Pięknie rozrośnięta roślina. Długo ją już uprawiasz? Ta która jest w storczykarni od 4 lat dalej jest malutka.
Czasem zmoczenie pączków powoduje że kwiaty się nie rozwijają. Takie są uroki hodowli na podkładkach. Fajnie że chociaż 7 się pokazało
Moja I. virginalis też miała 13 pączków i w dwie noce ślimaki opędzlowały ją do cna Ślimakują już na niebiańskich łąkach.

Pozdrawiam,
Danka

E-mail:  
Data: niedziela, 9 grudnia 2012 23:08:51
Danusiu - już pere lat będzie, ale i do mnie już spora roślina trafiła, od pana, którego druga jak sądzę mateczna roślina była pewnie z 3 razy taka jak moja teraz ;-)

Ślimaki... u mnie chyba są wszystkie rodzaje ostatnio nawet znalazłem jednego ze stożkową bardzo wysoką i chudą muszlą--- niemal jak z oceanu... a i te mini płaskie okrągłe potrafią się ładnie na wyżerać, ale chyba mam też inne paskudztwa, które wręcz odgryzają mi części roślin niestety nie znalazłem jeszcze co to może być

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 9 grudnia 2012 23:11:57

Bardzo ciekawy pokrój rośliny, nawet dlatego warto ją mieć. A kwitnienie super .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Ewa Jóżwiak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 10 grudnia 2012 11:11:11
Witam ,

super roślina, rozrośnięta. Kwiaty niezwykle równe w kolorze, brak wtrąceń np bieli?

Wydawało mi się przez chwilę, że nie mam ślimaków brakuje tylko winniczków.

Moje gratulacje Piotrze.

pozdrawiam
ewka

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: wtorek, 11 grudnia 2012 21:52:09
Przyłączam się do gratulacji
Bardzo ciekawa roślina, zarówno pokrój, jak i zastawienie kolorów.

Piotrze, życzę dalszych sukcesów w doprowadzeniu tego storczyka do rozmiarów rośliny matecznej - to dopiero musi być widok! Chociaż i temu już nic nie brakuje

Pozdrawiam,
Tamara

Autor: P,iotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 15 grudnia 2013 02:06:30
Mogę tylko podziekować, suchsze trzymanie przy wytwarzaniu pędów, mały podzial rosliny i w tym roku nie dość że nie straciłem chyba ani jednego pąka to jest ich 20 ;-)

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Paweł R.
E-mail:  
Data: niedziela, 15 grudnia 2013 15:33:41
Piękna roślina, jak długo utrzymują się pąki?

E-mail:  
Data: niedziela, 15 grudnia 2013 17:44:44
pąki nie jestem pewien ale kwiaty tak około 3 tygodnie do miesiąca, zawsze listopad grudzień u mnie, obecnie pierwsze się zamykają a ostanie dopiero otwieraja więc całe kwitnienie trwa w ten sposób na pewno ponad miesiąc.

Pozdrawiam

Piotr

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl