Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Gastrochilus obliquus
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 9 grudnia 2012 21:21:46
Gastrochilus obliquus Kuntze 1891
Tak zajrzałem i już dobrych kilka lat? nie było nic o Gastrochilus na tym forum.

Ten u mnie raczej prawidłowo oznaczony.
Jest to epifit krajów dalekiego wschodu jak choćby Chiny, Laos, Wietnam czy Tajlandia a nawet północno-wschodnie rejony Indii , występuje na wysokościach 800 – 1400m n.p.m. Najczęściej spotykany na gałęziach w obrzeżach lasów górskich i wyżynnych. U mnie rok dobrze przyrastał w raczej cienistym miejscu, przeniosłem w sporo jaśniejsze miejsce i efekty tego poniżej, miały być trzy pędy ale jeden zamarł w bardzo wczesnej fazie. Ale dobre i to tym bardziej, że bardzo kolorowe.

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Efka
E-mail: stefania75@interia.pl
Data: niedziela, 9 grudnia 2012 22:07:12
Małe jest piękne . Gratuluję kolejnego kwitnienia!

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 9 grudnia 2012 23:08:55

Coś co lubię .

Gratuluję i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Ewa Jóżwiak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 10 grudnia 2012 11:14:10
Zazdroszczę, ja mam rośliny nie kwitnące od jakiegoś czasu. Twoje Piotrze bardzo się mocno ukorzeniły, mocne rośliny.

pozdrawiam
ewka

E-mail:  
Data: poniedziałek, 10 grudnia 2012 21:32:29
Dziękuję.
Dobre korzenie to jednak podstawa, kiedyś przeczytałem na jednym z forum o nawożeniu dolistnym i do podłoża wczesną wiosną wyciągiem z wodorostów. Co prawda tylko po jednym sezonie u mnie, ale potwierdzam naprawdę działa ogromnie stymulująco na przyrost nowych korzeni, a na niektóre rośliny do wytwarzania dodatkowych przyrostów, nawet z uśpionych starych bulw - ja mam Maxicrop Original Organic Seaweed Extract. Także myślę że dobre i to by było do reanimacji jak i ogólnego wzmacniania roślin w okresie wegetacyjnym.

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Efka
E-mail: stefania75@interia.pl
Data: poniedziałek, 10 grudnia 2012 22:03:42
Bardzo ciekawe - właśnie zwróciłam uwagę na piękne korzenie i liście. A czy jest tam może informacja, z jakich wodorostów to wyciąg?

Autor: Ewa Jóżwiak
E-mail:  
Data: środa, 12 grudnia 2012 19:06:28
Dziękuję Piotrze, poszukam bo warto.

pozdrawiam
ewka

E-mail:  
Data: sobota, 19 października 2013 04:00:37
Postęp jest w tym roku 3 pędy - mam na jednym nawet 7 kwiatów, pozostałe dwa jeszcze w pąkach, ale na nich chyba będzie 3 plus 4. Tak czy inaczej wszystko idzie w dobrym kierunku ;-)

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Robert Kubacki
E-mail: robkuba@tlen.pl
Data: czwartek, 24 października 2013 12:23:48
Ładna ona i ładne kwiatki... Kondycja I klasa (nie myślę, że jedynie po wodorostach ).
Pozdrawiam, r.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl