Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cattleya ( Laelia ) perrinii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: poniedziałek, 29 października 2012 16:55:41
Ten rok był wyjątkowo łaskawy dla uprawianych przeze mnie katleji. Zarówno ze względu na dużą ilość słonecznych dni jak i wysoką temperaturę przez całą wiosnę i lato. Skorzystała z tego Cattleya perrinii i zakwitła trzema pięknymi kwiatami.
Katleja ta pochodzi z Brazylii ,gdzie w stanach Rio de Janeiro i Esprito Santo rośnie w koronach dużych drzew lub na odkrytych skałach . Wszędzie gdzie rośnie otrzymuje maksymalną ilość światła słonecznego - szczególnie zimą.
Ta jednoliściowa katleja przez ponad 150 lat była zaszeregowana do rodzaju Laelia mimo, iż było to kwestionowane przez specjalistów od samego początku czyli opisania jej przez Johna Lindleya w 1838 roku. Mimo ,że wyraźnie różniła się od laelii pochodzących z Meksyku i Gwatemali ( te tylko znano ) to posiada osiem pyłkowin i w zgodzie z podziałem - katleje 4 pyłkowiny ; laelie 8 pyłkowin - pozostała przez te lata jako Laelia perrinii. Dopiero ostatnie badania DNA wykazały ,że perrinii podobnie jak inne Brazylijskie "laelie" należą do rodzaju Cattleya.
Moja Cattleya perrinii została kupiona w 2009 roku na wystawie w Dreźnie jako młoda roślina bez korzeni i podłoża. Przez te trzy lata rosła w glinianej doniczce w przepuszczalnym podłożu, latem dużo wilgoci, zimą trochę bardziej sucho ( ale nie całkiem). Cała roślina nie jest zbyt duża - pseudobulwy z liśćmi mają długość ok 30 cm, a kwiat ma średnicę ok 12-15 cm- więc jest duży. Zapach przyjemny , ale wyczuwalny tylko w słoneczny dzień. Pochewki kwiatowe zaczęły się "kluć" w lipcu i roślina zakwitła po trzech długich miesiącach oczekiwania . Cattleya perrinii kwitnie właśnie jesienią i wczesną zimą i obok kwiatów Cattleya labiata jej kwiaty są charakterystyczne dla tej pory roku.

pozdrowienia - Tomek

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: poniedziałek, 29 października 2012 17:07:18
i tyle w temacie...
Czy Ty Tomku doswietlasz swoje Cattleye w te pochmurne dni?

Autor: Tomasz Kuliński
E-mail: qla@infinit.com.pl
Data: poniedziałek, 29 października 2012 18:55:43
Witam,
piękna jest.
Ja posiadam Cattleya perrinii i Cattleya perrinii albescens.
Zakupione w 2010 roku jako Laelia perrinii.
I czekam ... i czekam... i nic, i już wiem, że jeszcze poczekam .
Moje mają 15 cm.
Pozdrawiam
Tomek

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 30 października 2012 07:08:51
Bardzo ładne kwiaty, dodatkowo dla mnie dużym plusem są małe rozmiary rośliny - przy stosunkowo dużych kwiatach - pozdr. Jarek.

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: wtorek, 30 października 2012 17:42:10
Witam
Panie Tomku, ale śliczności Pan prezentuje! Ogromnie mi się podoba
Gratuluję kwitnienia i... trochę zazdroszczę, bo miałam w rękach i nie kupiłam, a teraz po takich zdjęciach bardzo tego żałuję. Pozostaje mi podziwianie jej na fotografiach.

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail: begaleria@yahoo.com
Data: poniedziałek, 5 listopada 2012 19:01:45
Bardzo łatwa w uprawie roślina. Jak zacznie kwitnąć to już później co roku.
Moja lada dzień otworzy pąki, to również pokażę.

Pozdrawiam, Beata

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail:  
Data: piątek, 16 listopada 2012 19:07:53
Moja też zakwitła. Trzeci rok pod rząd.
[IMG]http://i624.photobucket.com/albums/tt321/begaleria/DSC_0472.jpg[/IMG]

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: wtorek, 11 grudnia 2012 22:24:34
Duże, ładnie wybarwione kwiaty o szlachetnym kształcie, do tego niewielkie rozmiary rośliny - PIĘKNOŚCI!
Szczere gratulacje!

Pozdrawiam,
Tamara

Autor: Leokadia
E-mail: lodzia_krawiec@o2.pl
Data: środa, 12 grudnia 2012 14:04:00
Kwiaty o mojej ulubionej kolorystyce, gratuluję kwitnień

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl