Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Pleurothallis tuerckheimii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 5 lipca 2012 01:07:59
Pleurothallis tuerckheimii Schltr. 1912
Podrodzaj: Dracontia

Syn. Dracontia tuerckheimii (Schltr.) Luer 2004, Stelis megachlamys (Schltr.) Pridgeon & M.W. Chase 2002

Nazwę swoją zawdzięcza niemieckiemu prawnikowi i miłośnikowi roślin Hansowi von Türckheim, który mając 25 lat opuścił swój kraj i spędził kolejne 30 lat jako konsul w Gwatemali, eksplorując otaczającą przyrodę.

Gatunek ten o ciekawych kwiatach, występuje na terenach Ameryki Środkowej od Meksyku po Panamę. Zazwyczaj jako epifit, rzadziej naziemnie na wysokościach od 700 do 2600m n.p.m. Moja roślina zakwitła po 2.5 roku, nabyta raczej jako młoda sadzonka, rozmiarowo może się wahać między 15 a 50cm więc dalej jest to maluch ;-) Kwiaty są okazałe o płatkach 2-2.5cm, więc mimo, że mają na płasko jakieś 5cm kształt bumeranga daje efekt jakichś 4cm ale to i tak nieźle tym bardziej , że kwiatów całkiem sporo na jednym pędzie. Patrząc do Jaya ciemne stanowisko i kwitnie zimą , gdy wspomniałem znajomemu z Kostaryki, że mi nie kwitnie radził jasne stanowisko, jednak to raczej rozmiar był głównym hamulcem, roślina troszkę podrosła no u mnie kwitnie teraz nie zimą.
A wygląda to tak:

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: czwartek, 5 lipca 2012 10:55:58
Bardzo oryginalna roślina, ciekawe kwiaty. Gratuluje
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 8 lipca 2012 17:33:56

Fajne "bumerangi" . Próbowałeś nimi rzucać?

Gratuluję i pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl