Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium smilliae
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 21 czerwca 2012 00:57:18
A to już Grażyna opisała w dziale A-Z

Moja roślina miała trochę pecha największa bulwa odpadła i tak ją włożyłem rok temu do doniczki nie zagniła, reszta rośliny właśnie wypuszcza przyrosty i nie zakwitła a ta feralna bulwa bez korzeni właśnie w kwiatach. Co prawda tylko trochę z możliwego mnóstwa się wykształciła ale dobre i to ;-)

Pozdrawiam

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: czwartek, 21 czerwca 2012 06:17:41
Dendrobia to nie moja bajka, ale to jest wyjatkowo urocze.I jak zwykle przepiekne zdjecia.Gratuluje i pozdrawiam Agata

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 21 czerwca 2012 07:16:18
Gratulacje Panie Piotrze !- bardzo oryginalne kwiaty i nasuwa mi się wniosek - że pozornie straconym częściom roślin warto dać jeszcze jedną szansę - pozdr. J. Sułek.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 21 czerwca 2012 12:19:56
Chyba przechodzace spoczynek Dendrobia jak i pewnie inne gatunki mozna tu zaliczyc. Podobnie mam na Dendrobium purpureum, jedna bulwa zagnila od dolu wiec odcialem gore pocielem na kawalki i wlozylem do shagnum myslac o keikach ewentualnie, a zamiast nich tez pojawily sie paki kwiatowe - tu jednak chyba efekt bedzie mierny bo slimaki maja 'nosa' na takie chece ;-)

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 21 czerwca 2012 19:48:26

Piotrek, dopóki nie wykluje się jakieś keiki to to kwitnienie jest "śpiewem łabędzia", niestety ... ale czekaj spokojnie

A kwiaty są urocze .

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl