Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Sophrolaeliocattleya Jewel Box Scheherazade
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: niedziela, 25 marca 2012 13:07:31
Witam
Zakwitła u mnie kolejny raz ta urokliwa katlejka i pewnie niekoniecznie jest warta prezentacji w tak wspaniałym gronie , ale jest bardzo prosta w uprawie i warta popularyzacji. Często na forum i w rozmowach prywatnych hobbyści pytają od jakich roślin rozpocząć uprawę katleji. To jest taka właśnie katlejka dla początkujących amatorów katlejastych. Uprawa "standardowa" - latem wilgotno i umiarkowanie słoneczne miejsce , jesienią do wytworzenia pąków kwiatowych lekko podlewanie ograniczamy - głównie zraszając wierzchnią warstwę podłoża. 2-3 tygodnie po przekwitnięciu wznawiamy obfitsze podlewanie i nawożenie. Mam jeszcze drugi klon Slc Jewel Box "Dark Waters" , ale w zeszłym roku liście uległy poparzeniom słonecznym i teraz roślina się regeneruje i nie zakwitła.

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 25 marca 2012 13:59:12

Rzeczywiście urokliwa, zwłaszcza ten głęboki, nasycony kolor. I na pewno warta pokazania .

Gratuluję i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: niedziela, 25 marca 2012 14:47:08
Piękna jest...

Autor: Efka
E-mail: stefania75@interia.pl
Data: niedziela, 25 marca 2012 15:44:27
Piękna: wspaniały kolor i tyle kwiatów! Jakiej długości liście ma przyrost wystarczająco duży do kwitnienia? (Wiem, że to zależy od wielkości całej rośliny, ale orientacyjnie chciałabym wiedzieć, ile muszę czekać na kwiaty swojej sadzonki).

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: niedziela, 25 marca 2012 16:15:34
Przepiekny, gleboki kolor.Gratuluje.

Autor: marzena
E-mail: m-sowka@tlen.pl
Data: niedziela, 25 marca 2012 23:43:37
Przepiękny kolor i zdjęcia oczywiście! O ile nie przepadam za katlejami, tak większość krzyżówek z Sophronitisami bardzo mi się podoba. Nie trzeba znajomym podstawiać pod nos, by zauważyli kwiaty, no i Sophronitisy są na pewno bardziej kapryśne i wrażliwe.

Gratuluję
m.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl