Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphiopedilum praestans
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: poniedziałek, 19 marca 2012 19:16:44
Witam
Po kilku latach zakwitło u mnie to paphiopedilum, zwane także glanduliferum. Naturalne siedliska ma w rejonie wschodniej Nowej Gwinei oraz okolicznych wysp, gdzie porasta wapienne klify i stoki. Występuje na wysokości od poziomu morza do 200 m npm, w lekko lub całkowicie ocienionych miejscach. Wymaga wilgotnego podłoża przez cały okres wzrostu. Swoje P. praestans kupiłem w 2006 roku jako młodą roślinkę i od razu posadziłem ją w semi-hydro z podłożem z diatomitu. Rosła dobrze , ale przez te wszystkie lata nie kwitła. Jesienią 2011 roku wymieniłem podłoże w pojemniku na drobne kawałki pumeksu ogrodniczego ( white lava rock ) i wstawiłem roślinę do ciepłego orchidarium ( dotąd zimowała w chłodnym ) . W ciągu 1 miesiąca od przesadzenia pojawił się pąk kwiatowy , który rozwijał się ok 3 miesięcy i na początku marca rozwinął się w taki oto kwiat :

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 19 marca 2012 19:27:49

Witam,

Bardzo elegancki kwiat. To moja ulubiona sekcja (raczej do oglądania niż do uprawy ). Gratuluję cierpliwości .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: marzena
E-mail: m-sowka@tlen.pl
Data: wtorek, 20 marca 2012 01:32:28
Piękne dostojne Paphiopedilum, mam slabość do tych, mniej lub więcej poskręcanych wąsów. Chyba najbardziej cieszą takie uparte osiołki, kiedy już zdecydują się zakwitnąć. Proszę napisać jak długo utrzymywały się kwiaty, kiedy przekwitnie.

Gratuluję, przede wszystkim doprowadzenia do kwitnienia ale i bardzo ładnych zdjęć.

m.

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: wtorek, 20 marca 2012 14:27:01
Gratulacje Tomku. Piękne jest. A jaką ma "rozpiętość"?

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: środa, 21 marca 2012 16:15:39
Kwiat jak i cała roślina należy do średniej wielkości paphiopedylów. Te charakterystycznie skręcone płatki okółka zewnętrznego mają długość 11 cm , warżka 6 cm, a pozostałe płatki 7 cm.
Dziękuję za miłe słowa.
Pozdrowienia - Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl