Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Angraecum huntleyoides
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 11 stycznia 2012 00:45:22
Angraecum huntleyoides Schltr., Bot. Jahrb. Syst. 38: 160 (1906)

Syn. Angraecum chloranthum Schltr., Ann. Inst. Bot.-Géol. Colon. Marseille, III, 1: 189 (1913)

Tym razem i ja się pokuszę o prezentację. Choć moje rośliny ostatnio mocno zaniedbane i robią często za ‘kompost’ to jeszcze trochę z nich walczy i próbuje udowodnić, że trzeba się nimi zajmować. Ten okaz mam już dłuższy czas, rosła świetnie ale nie kwitła. Obecnie po wszelkich wirusach, grzybach panoszących się mączniakach i tarcznikach… z połową liści i pierwszych opryskach postanowiła w końcu zakwitnąć…

Jest raczej rzadkością w kolekcjach, nie przypomina zbytnio Angraecum, a wachlarzowaty pokrój z szerokimi dosyć cienkimi liśćmi daje iluzję bycia Huntleyą, stąd i zawdzięcza swoją nazwę.

W naturalnym środowisku występuje w centralnej i wschodniej części Madagaskaru na wysokościach około 1000m n.p.m. Często w koronach roślin z rodzaju Dracena czy Pandan, który pokrojem bardzo przypomina ananas. Zakwita w lutym to troszkę przyspieszyło u mnie ;-)

Kwiaty pojawiają się w dolnej części rośliny po kilka, na pędach 1-3 kwiatowych, u mnie szykuje się z 4 czy 5, ale chyba raczej pojedyncze, czas jeszcze pokaże. Kwiaty z zielonkawych z czasem zmieniają kolor, podobno aż do jasno brzoskwiniowego. A wygląda to tak:

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 11 stycznia 2012 11:03:56

Kwiat dość ciekawy, system korzeniowy super, ale rzeczywiście na liściach widać "grzybicę".

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: marzena
E-mail: m-sowka@tlen.pl
Data: środa, 11 stycznia 2012 13:39:21
Przepiękne to Angraecum!
Chyba się wystraszyło kompostownika Duża ta Twoja roślinka? Nigdzie nic nie wyczytałam o zapachu, wybadałeś już czy pachnie?
pozdrowionka
m

PS. Ja muszę swoje Angcm Magdalenae postraszyć kompostownikiem, bo mi kwitnąć nie chce

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl