Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Pleurothallis silverstonei
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 10 stycznia 2012 21:46:12

Witam,

Pleurothallis silverstonei Luer 1992, albo Colombiana silverstonei (Luer) Luer 2006, występuje w Kolumbii, na zachodnich zboczach Andów kolumbijskich, w gęstych, pierwotnych lasach deszczowych, na wysokościach 2400-2500 m.
Nazwa gatunkowa pochodzi od nazwiska Philipa A.Silverstone-Sopkina z hebarium Universidad del Valle w Calii w Kolumbii, współodkrywcy tego gatunku.

Powinien być uprawiany w chłodnych warunkach, przy wysokiej wilgotności. U mnie w akwarium na północno-wschodnim oknie. Dość rzadki w kolekcjach .

Roślina nie jest wielka, najdłuższy listek z ogonkiem ma około 20 cm, ale z nasady liścia wyrasta dość długa szypułka (6-8 cm), która z początku jest z liściem zrośnięta wzdłuż nerwu środkowego; w połowie liścia odrywa się od niego i na niej pojawia się kępa kilkunastu pędów kwiatowych mających długość około 3 cm, a na każdym pędzie 1 kwiatek wielkości około 1 cm . To wszystko daje w sumie wysokość około 25 cm, ale dzięki temu roślinka wygląda lekko. Kwitnie w zimie, wiosną i latem.

Kupiłam tę roślinę jesienią, już po kwitnieniu, ale jak widać zaczyna wydawać kolejne kwiaty .

Zdjęcia marne, ale od dłuższego już czasu pada, pada, pada deszcz..., czyli nie ma światła .

Pozdrawiam,
Grażyna
P.S. To nie jest to co kiedyś zapowiadałam; to zapowiadane będzie za chwilę

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 10 stycznia 2012 22:33:32
Świetny kształt kwiatka, a i wielokrotne kwitnienie zachęca ;-)

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl