Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Coelogyne xyrekes
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 6 maja 2011 01:50:13
Coelogyne xyrekes Ridl. 1915

Sekcja: Speciosae

Synonim: Coelogyne xanthoglossa Ridl. 1915 - hm ciekawe, że ten sam pan, w doddatku w tej samej publikacji (ten sam numer, tylko kolejna strona) nadał dwie nazwy od razu...

Nazwa przymitnikowa z gr. oznacza 'gładki', w odróżnieniu od bardziej 'owłosionych' na warżce przedstawicieli tej sekcji.

Gatunek ten blisko spokrewniony z dobrze znaną Coel. speciosa, pochodzi z niższej partii lasów pod i górskich 700-1900m, terenów Tajlandii, Malezji i Sumatry (choć w "Orchids of Sumatra" Comber, nie znalazłem jej wymienionej).

Kwiat na płasko ma około 10cm średnicy i robi naprawdę niezłe wrażenie.Zapachu nie wyczuwam, ale czytałem, że jest małą szansa na grzybowy z rana, może w sobotę spróbuję ponownie

Pozdrawiam

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: piątek, 6 maja 2011 09:56:57
Elegancja i piękno w czystej postaci!- marzy mi się ten gatunek, mógłby Pan w skrócie opisać warunki, w jakich u Pana rośnie- gratuluję i pozdrawiam z Kielc!

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: piątek, 6 maja 2011 20:11:32
Piotrze, gratulacje!
Tą ksyrekesową gardzielą i warżką to chyba chciałeś oglądających przestraszyć, co?
Świetne makro, ale kwiat chyba trochę jaśniejszy w rzeczywistości...
Pzdr Jurek

Autor: Tomasz Kuliński
E-mail: qla@infinit.com.pl
Data: piątek, 6 maja 2011 23:12:35
Witam,

Kwiat przecudny.
Zdjęcia suuuper!
Proszę Piotrze o podanie nastawów aparatu dla pierwszego zdjęcia.
Jak uzyskujesz taką czerń w tle?

Pozdrawiam

Autor: marzena
E-mail: m-sowka@tlen.pl
Data: sobota, 7 maja 2011 00:14:38
Niesamowicie piękne zdjęcia! Wręcz artystyczne! A Coelogyne jak Coelogyne.. uwielbiam to zestawienie barw.. moja ovalis zbiera się do pomału do kwitnienia, też piękna ale po takich zdjęciach wstyd wstawiać swoje
Piotrku? Co kupić żeby móc robić takie makra? Przy moich "drobinkach" bardzo by się przydało.. Moje "super makro" przy Twoim wysiada

pozdrawiam serdecznie
Marzena

E-mail:  
Data: sobota, 7 maja 2011 01:52:42
Dzięki

Hm niezbyt jaśniejsza, minimalnie wiadomo.

Ja się nie znam ani nie wgłębiam w robienie fotek, trochę je podrasowuję w ACDSee.

Jak ktoś bardzo chce pogrzebać to na moim flickerze tam można przejrzeć takie dane:

http://www.flickr.com/photos/54255865@N00/5685652662/

kliknąć w strzałkę Actions i potem na dole View Exif info...

czarne tło jak zawsze ekran TV foto z minimalnym fleshem...

Żadnych statywów, filtrów, dodatkowych obiektywów ani żadnego ciężkiego złomu nie mam...

Pozdrawiam

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: niedziela, 8 maja 2011 10:40:49
Piotrze, wspaniałe zdjęcia niezwykłego, fascynującego swym pięknem i zarazem nieco mrocznego kwiatu. Muszę się za tym gatunkiem rozejrzeć.
Gratuluję kwitnienia!
Patrząc na trzecie zdjęcie przypomniało mi się czytane dawno temu opowiadanie o Czarcie Tannerze pokonującym długą trasę straszną aleją. To zdjęcie idealnie mogłoby obrazować tę skrajnie niebezpieczną drogę.
Niesamowita warżka!

Pozdrawiam,
Anna

E-mail:  
Data: niedziela, 8 maja 2011 13:18:04
Dziękuję, w słońcu i z czasem środek warżi z niemal czarnego koloru wchodzi w taki ciemny ciepły brąz. I rzezcywiście z rana szczególnie pachnie trochę grzybowo, ale i dosyć słodko.

Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl