Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Pleurothallis secunda
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 14 kwietnia 2011 20:35:33

Witam,

Pleurothallis secunda Poepp. & Endl 1836 jest u mnie od 2 lat i niewiele brakowało, a wybrałby niebiańskie łąki . Ale udało się , rekonwalescencja przebiega powoli, ale skutecznie. Cała roślina nie wygląda rewelacyjnie, więc jej nie pokażę .

Występuje w Wenezueli, Kolumbii, Ekwadorze i Peru, na wysokościach 600-3200 m, czyli bardzo szeroki wachlarz temperatur uprawy. Mojego uprawiam raczej chłodno, może mu było za zimno?

Ale ostatnio pojawił się pączek i nawet już 1 kwiat . Kwiat nie ulega resupinacji, ma około 1,5 cm średnicy.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 15 kwietnia 2011 02:53:20
Ładniutki ten kwiatek!

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: czwartek, 10 stycznia 2013 08:44:36
Przyszłam się pochwalić bo też doczekałam, z moich storczyków zostało niewiele, ale przynajmniej te najtwardsze żyjące, też postanowiły zakwitnąć
Ja swojego secundę straciłam, ale dostałam kawałek od Beaty, też miałam chwile zwątpienia bo byłam pewna że padnie, ale dzielny udźwignął ciężar odpowiedzialności, przeżył i po iluś latach zakwitł. na razie mam 4 pędy kwiatowe

zaskakująco ciemne kwiaty, po zdjęciach spodziewałam się pasków bardziej wpadających w róż albo bordo, ale nie wybrzydzam, skoro w ogóle chciał zakwitnąć

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 10 stycznia 2013 21:11:56
Przepiekne te kwiaty!!! A ja bardzo lubie takie kolorki!!

pozdrawiam

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: czwartek, 17 stycznia 2013 20:51:16
Kwiaty ciekawe, ale już dla samego pokroju rośliny warto mieć to maleństwo w kolekcji

Pozdrawiam i gratuluję kwitnienia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl