Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Pleione Piton
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 6 kwietnia 2011 19:59:45

Witam,

zakwitło mi kolejne Pleione...

Co prawda bulwka oznaczona była sp., ale dzięki Kaziowi Obozie wiem, że to Pleione Piton, która jest krzyżówką Pleione formosana x yunnanensis. Uprawiana jest jak pozostałe, chłodno i prawie sucho w zimie.

Pod koniec marca pojawił się pąk...

...a 2 dni temu rozwinął się kwiat. Podobno te kwiaty żyją 2-3 tygodnie. Sprawdzę

Cała roślinka...

Polecam i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: sapuła
E-mail: mawi@mawi.pl
Data: czwartek, 7 kwietnia 2011 15:42:18
piękne!
a jaka duża bulwka.

a jak chłodno trzyma je Pani w zimie?
dorota

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 7 kwietnia 2011 19:01:15

Około 5 stopni...

Grażyna

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: piątek, 8 kwietnia 2011 07:38:00
Piękna roślinka!- gratulacje Grażynko ,ja czekam na kwitnienie mojej bletilli striaty, którą kupiłem(cebulka) na ostatniej wystawie storczyków w Łodzi - pozdr. serd. z Kielc!

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 18 marca 2013 12:33:33
Jestem dzisiaj czepialska

Grażyno, ładny storczyk, ale muszę Cię zmartwić, ponieważ na 100% nie jest to Pleione Piton.
Już kształt pseudobulwy widocznej na pierwszym i ostatnim zdjęciu wskazuje na to, iż jest to inny gatunek.
Pln Piton ma kilka klonów (jak przystało na krzyżówkę), ale żaden z nich wewnątrz warżki nie ma 'frędzelków' (Podobnie zresztą jak u Pln formosana i yunnanensis)

Poza tym w stosunku do wielkości kwiatu Pln Piton ma bardzo wysoki pęd kwiatowy (po yunnanensis). Nie jest on taki krępy jak na powyższym zdjęciu.

To mi wygląda raczej na Pln x barbarae , jednak dla bezpieczeństwa pozostałabym przy oznaczeniu sp.

A tak na marginesie, to Pleione Piton jest ciekawą oraz godną polecenia krzyżówką i, jak na ten rodzaj, ma bardzo trwałe kwiaty.

Pozdrawiam i już uciekam do obowiązków
TF

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 18 marca 2013 13:50:30
Mialem kiedys Pl. Piton chyba? moja wygladala tak:

I tu z bardzo ladna Pl Rakata:

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: czwartek, 4 kwietnia 2013 21:56:44
Piotrze, kwiaty Pleione do pozazdroszczenia Ciekawie wybarwiona Rakata oraz Piton o ładniejszych, eleganckich i bardziej okazałych kwiatach.

Mam dwie formy Pleione Piton: podobną do Twojej oraz taką 'normalniejszą', bliższą Pln formosana

Oczywiście są jeszcze inne odmiany tej krzyżówki. Ale u wszystkich zgrubienia wewnątrz warżki są "wstążkowe", a nie utworzone z pręcików.
Co ciekawe, oprócz tego, że poszczególne formy tej hybrydy mają odmienny wygląd kwiatów, to jeszcze kwitną w różnych terminach, w zależności od tego, którego rodzica jest w nich więcej.

Pozdrawiam i, jak napisała Grażyna, polecam tego storczyka do kolekcji
TF

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl