Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Coelogyne assamica
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 listopada 2010 23:50:24
Coelogyne assamica Linden & Rchb. f. 1857

Syn. Coelogyne fuscescens Lindl. var. assamica (Lnden & Rchb.f) Pfitzer & Kraenzlin 1907

Nazwę swoją zawdzięcza miejscu z którego opisany został gatunek. Północne wschodnie Indie - Assam

Naturalne rejony występowania zalesione doliny rzek, około 700m n.p.m.: Butan, Birma, Chiny, Tajlandia, Wietnam i Indie, choć znalazłem jedną publikację, donoszącą, że w Indiach uważa się ten gatunek za wymarły… może się jednak odnalazł? Oby…

Moja roślina jak już pisałem która miała być assamicą okazała się czymś innym, a ta która miała być raczej formą fuscescens, okazała się właśnie assamicą, więc mimo błędnych nazw udało się, że mam rośliny które w sumie chciałem

Normalnie pęd miewa i ponad 20 cm i do 8 kwiatów, ja mam taki kikut z trzema kwiatami, mam nadzieję, że z czasem to się poprawi. Za to kwiaty są bardzo ciekawe i mają delikatny zapach czekolady.

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: czwartek, 25 listopada 2010 21:55:49
Piotrze
gratuluje kwitnienia kryształowej piękności
jej kwaity sa niesamowite w wyrazie i tym połączeniu barwy płatków śniegu i koloru niebywałego - jak kropla miodu, która skapnęła w trakcie formowania się kryształowej warżki
jestem pod wrażeniem ale proszę o przedstawienie całej rośliny bo jak wiesz sam kwiat i kwitnienie to nie wszystko - dobrze obejrzec wielkość rośliny no i te proporcje ważne też są
Jeszcze raz gratuluję urocze kwiatuszki
pozdrawiam
Małgorzata

E-mail:  
Data: piątek, 26 listopada 2010 00:54:40
Dzięki, za ten opis. Zauważyłem ze te Coelogyne z sekcji Fuscescentes, rzeczywiście z tyły warżki mają krople nektaru(?) i pomijając kolory to wyglądają jakby były czymś skropione ;-)

Tym razem nie chce mi się robić całej rośliny. I do tego mam strasznie krótki 3 kwiatowy pęd więc nie byłoby widać tego jak powinna wyglądać (w przyszłości mam nadzieję moja też) - do 8 kwiatów i nawet ponad 20cm pędu! Za to obejrzeć sobie można choćby tu:

http://www.flickr.com/photos/94277684@N00/2146545114

http://www.flickr.com/photos/21695241@N07/3268382720

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Marzena
E-mail: m-sowka@tlen.pl
Data: wtorek, 7 grudnia 2010 18:38:25
Ja też chcę! Jest przepiękna.. Piotruś? Gdzie ją mogę kupić? W jakich warunkach ją trzymasz?

Marzena

E-mail:  
Data: piątek, 11 stycznia 2013 01:09:08
W tym roku jest co pokazać, więc kilka nowych fotek ;-) Zapach i nektar jest słodziutki i sam go wyjadam, ale co by nie było coś tam też zapyliłem zobaczymy czy wytworzy torebki nasienne.

Pozdrawiam
piotr

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: piątek, 11 stycznia 2013 08:20:25
Piękne kwiaty ! - gratuluję !

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: piątek, 11 stycznia 2013 15:05:08
Przepiękne, a jak duża jest roślinka?

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: piątek, 11 stycznia 2013 15:59:31
Wspaniała, Piotrze, zazdroszczę
Jakoś mi umknęło chyba to Twoje kwitnienie assamica z 2010, więc zazdroszczę dość krótko

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: wtorek, 15 stycznia 2013 20:03:32
Piekne kolory, gratuluje.

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: czwartek, 17 stycznia 2013 20:38:27
Przyłączam się do gratulacji
Bardzo imponujące kwitnienie!

Powrót do grupy