Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cattleya rex
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: niedziela, 1 sierpnia 2010 20:34:22
Witam,
żeby nie było, że nowe prezentacje to tylko Grażyna i Piotr robią, dorzucę coś od siebie

Cattleya rex O'Brien 1890

Cattleya rex to gatunek epifityczny rosnący na pniach wysokich i starych drzew w wilgotnych górskich lasach, położonych na wysokości około 1350m n.p.m. Rośnie na kilku stosunkowo niewielkich obszarach, w okolicach Moyobamba i Ayacucho w Peru; można ją znaleźć także na terenie Kolumbii. Nie dość, że jej stanowiska nie są liczne, to tereny na których występuje są pustoszone wycinką. Dlatego w naturze Cattleya rex jest rzadkim storczykiem.
Moja roślina pochodzi z importu zorganizowanego przez Pana Jerzego w 2008 roku.
Rośnie wolno – jeden przyrost w ciągu roku i nie bardzo chce się rozgałęziać.
Przez dwa lata przyrastała w ten sam sposób. Późną jesienią u podstawy dojrzałej psb pojawiał się nowy przyrost, a następnie w czasie zimy zatrzymywał w rozwoju. Mocno ruszał ze wzrostem wczesną wiosną i wkrótce na rosnącej psb wykształcał się liść.
W tym roku wraz z nim po raz pierwszy pojawiła się pochewka kwiatowa. Potem to już poszło szybciutko - pąki i kwiaty.

Cattleya rex nie wydaje się jakaś specjalnie trudna w uprawie. Wymaga standardowych warunków dla Cattleya, czyli dużo światła i dobowej różnicy temperatur. Jednak noce powinny być trochę cieplejsze niż dla większości katlei.
Ważne jest podłoże, powinno być przepuszczalne, tak aby korzenie bardzo szybko obsychały, przy częstym podlewaniu od wiosny do lata. Zimą trzeba znacznie ograniczyć ilość wody.

Kwiaty bardzo pięknie pachną – zapach jest delikatny, kwiatowy. Taki z klasą, nie duszący.
Mam nadzieję, że z braku innych prezentowanych katlei się spodoba

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 1 sierpnia 2010 20:50:46

Super jest ta kolorowa trąbka przy białych tepalach . Jak duży jest kwiat?

Gratuluję i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: niedziela, 1 sierpnia 2010 21:01:36

Średnica kwiatu to 12cm, czyli nie jest taka duża jak inne botaniczne katleje wielkokwiatowe. Podobno wraz z wiekiem wielkość kwiatów ma nadrabiać ich ilością.
Jeśli miałoby ich być nawet do 10 na jednaj łodydze, a z taką informacją się spotkałam, to byłoby świetnie!

Grażynko te płatki, to są kremowe, tylko jakoś tak wyszło, że wyglądają jak białe. Choć faktycznie już blakną.
Ta właściwa kolorystyka była bardziej widoczna w pierwszych dniach kwitnienia.

Dzięki Grażynko, mnie się tez ta trąbka podoba

Pozdrawiam,
Anna

Autor: wiktor
E-mail:  
Data: niedziela, 1 sierpnia 2010 21:29:54
Moja kwitła w marcu tego roku,,ale kwiat nie był niestety zbyt trwały.Około 2 tygodni.Początkowo był kremowy następnie zbielał,niemal całkowicie.Ale cóż za warżka!!!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl