Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Panarica ionocentra
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: czwartek, 17 czerwca 2010 08:25:51
Witam,
Lubię encyclie, choć nie zawsze są chętne do współpracy. Tę kupiłam pod koniec 2008r. jako dorosłą, ale zakwitła dopiero teraz. Uważam jednak, że warto było czekać.
Pozdrawiam
Ania

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 17 czerwca 2010 10:24:41
Bardzo ładne i eleganckie kwiaty Pani Aniu, ciekawy jestem, czy pachną - pozdr.Jarek.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 17 czerwca 2010 10:58:02
bardzo lubie te kwiaty
Ale jakos zawsze wydawalo mi sie ze to 'metrowa' roslina niemal i bywala raczej droga... Gratuluje! Mysle, ze kiedys sie jednak na nia skusze.

Pozdrawiam

Data: czwartek, 17 czerwca 2010 12:07:42
Witam,
Nie, nie pachnie Panie Jarku.
A co do wielkości rośliny, to gdyby urósł pęd, na którym powinno być od 20 do 24 kwiatow(tak podaje Orchids Specjec Photo Encyklopedia), to roślina byłaby większa o jakieś pół metra .
Pozdrawiam
Ania

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: czwartek, 17 czerwca 2010 14:41:26
Witam,
gratuluję kwitnienia!
Co do zapachu, to pachnie i to bardzo! Choć niewykluczone, że może się zdarzyć jakiś klon pozbawiony zapachu. Trochę by było szkoda, bo zapach jest niesamowity. Trzeba jednak wąchać nocą. Nabyłam ten storczyk jeszcze pod nazwą Encyclia ionocentra. Roztacza upajającą woń aż do świtu
I wcale nie rośnie taka wielka, naprawdę warto jej szukać.

Pozdrawiam, Anna

Data: sobota, 19 czerwca 2010 06:01:51
Witam,
Pachnie, faktycznie!!!
Zostałam niejako 'zmuszona' do wstania w nocy i powąchania kwiatów. Mocny, ciekawy, 'ciężki' zapach. Jeszcze teraz pachnie.
Dziękuję Pani Aniu za sprostowanie. Wobec faktu, że wstaję bardzo rano, zacznę dzień od 'wsadzenia' nosa w kwiatki. Tym bardziej cieszę się, że jej nie przehandlowałam.
Pozdrawiam
Ania

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl