Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Laelia praestans x alaorii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 1 maja 2010 23:44:54

Witam,

to następny "przebój" naszej wiosennej wystawy . Malutka roślina, wieeeeeeelki kwiat . Rośnie w 7 cm doniczce.

Obie skrzyżowane rośliny pochodzą z Brazylii. I choć "katlejastych" nie uprawiam, to ta miniaturka jednak znalazła się u mnie . Czy sobie z nią poradzę, to się dopiero okaże . Narazie szukam informacji, więc jeżeli ktoś z Państwa wie coś więcej, będę wdzięczna .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Maria Maciąg
E-mail:  
Data: sobota, 8 maja 2010 08:57:48
Witam,
To ja przy okazji pokażę swoją. Nie jest z wystawy, bo mam ją już drugi rok, ale też teraz zakwitła . Bezproblemowa.Zima przy szybie od południa, sporadycznie polewana i oczywiście dobowe wahania temp. rzędu kilkunastu stopni.

Bardzo przyjemny drobiazg. Polecam

Z pozdrowieniami, MM

Autor: wiktor
E-mail:  
Data: sobota, 8 maja 2010 09:11:49
Śliczna roślina.Jeszcze jej nie mam! Gratuluję kwitnienia! A jak z wilgotnością w zimie? Mam ztym problem ponieważ w moich warunkach jest cały rok dość wysoka,z uwagi na pozostałe rośliny.Czy jest możliwe trzymanie jej zimą na parapecie okiennym z grzejnikiem pod spodem?Pozdrawiam Wiktor.

Autor: Maria Maciąg
E-mail:  
Data: sobota, 8 maja 2010 11:35:39
Panie Wiktorze,

Nie wiem, jak będzie się zachowywała na parapecie, bo wszystkie storczyki mam w jednym pomieszczeniu, oranżerii. Wilgotność też u mnie cały rok wysoka, ale z góry nic na nią się nie leje, bo ta wilgotność to zasługa kratek zalanych wodą, na których stoją storczyki. Myślę, że można spróbować uprawy na parapecie południowego okna, ale ten grzejnik lepiej przykręcić .

Z pozdrowieniami, MM

Autor: wiktor
E-mail:  
Data: sobota, 8 maja 2010 18:42:28
Dziękuję za uwagi! Trochę bałem się postawić moje Laelie tuż przy szybie w moim oknie kwiatowym.Wilgotność mam wysoką muszę pomyśleć tylko żeby nie kapała na nie zimą woda! Z tym mam niestety problem. Raz jeszcze gratulując Pani wspaniałych kwiatów pozdrawiam ze Szczecina Wiktor.

Autor: katpio
E-mail:  
Data: piątek, 7 listopada 2014 12:19:39
Odświeżam wątek, bo ta mała laelia jest tego warta - będzie kwitła 2 raz w tym roku

Kwitnienie z lipca br.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: piątek, 7 listopada 2014 19:14:34
Czy pachnie ta ,,Mała,, jakoś? Marta

Autor: katpio
E-mail:  
Data: sobota, 8 listopada 2014 10:17:21
Niestety nie pachnie.

Powrót do grupy