Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Phalaenopsis equestris
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: sobota, 1 maja 2010 19:31:37
Witam

Właśnie zakwitła u mnie phal. equestris . Cieszę się niezmiernie, bo tę roślinkę posiadam dopiero od lutego, a pęd pojawił się po ok. 2 tyg jej od przybycia do mnie. Dostałam ją od od osoby, u której phal equestris wypuszczało tylko keiki zamiast pędów. U mnie od razu trafiło blisko okna, powieszone w drewnianym koszyczku. O tym, że ten gatunek "powinien wisieć", dowiedziałam się przypadkiem od specjalistki na wystawie storczyków.
Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Anna
E-mail: ania65@gmail.com
Data: niedziela, 2 maja 2010 10:24:23
Pani Agnieszko czy mogłaby Pani zrobić zdjęcie tego storczyka wiszącego w tym koszyczku? Ja posiadam w swojej kolekcji phal. eqestris kwitnące z kwitnącymi keikami ale moje stoi w skrzynce. A może warto bym je powiesiła? Pozdrawiam Anna

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: niedziela, 2 maja 2010 12:22:29
Witam

Zdjęcie robiłam przy oknie, gdzie storczyk jest zawieszony na haczyku doczepionym do półki-kwietnika. Aby zdjęcie było wyraźne musiałam zdjąć roślinkę wraz z koszyczkiem (widać jego pałąk). Sposób zawieszenia rośliny zależy od warunków jakimi się dysponuje i od pomysłu. Phal eqestris lepiej rozwija się, gdy korzenie również od spodu doniczki mają zapewniony dostęp powietrza. Mój jest w podziurkowanej plastikowej doniczce włożonej do drewnianego epifitycznego koszyka.
Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Anna
E-mail: ania65@gmail.com
Data: niedziela, 2 maja 2010 12:56:01
Dziękuję Pani Agnieszko za odpowiedz. Mój eqestris stoi w skrzynce uwieszonej pod sufitem około 25 cm od południowego okna. Zdjęcia nie mogę dodać, bo ma za duży rozmiar. Pozdrawiam Anna

Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: niedziela, 2 maja 2010 20:53:08
Coś w tym jest. Mój ma 4 pęy kwiatowe , z czego 3 rozwinęły się u mnie w domu.
Zanim zobaczę na nich kwiatki minie trochę czasu, ale narazie cieszę się tymi na jednym.
Mój wisi na podkładce, na oknie płn-wsch i faktycznie mu to pasuje.
Ma też 4 keiki.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl