Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Laelia reginae
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: czwartek, 29 kwietnia 2010 10:49:57
Dziś rano jak zwykle przychodzę do pracy i patrzę, a tu na oknie kwitnie laelia reginae. Jest to gatunek laeli skalnych pochodzących z Brazylii. Dorosła roślinka jakkolwiek u mnie jest już od 2 lat, jest stosunkowo niewielka bo jej pseudobukwy mają od 2 do 4 cm, zaś pękate i bardzo jędrne liście od 4 do 8 cm długości i 1,5 do 2 cm szerokości w najszerszym miejscu. Kwiatek jest osadzony na krótkiej szypułce niemal idealnie biały ma ok. 2,5 cm średnicy i lekko żółtą warżkę o dł. ok. 8 mm i szerokości 3 mm. Być może jest to jedna z najmniejszych laelii.

Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: czwartek, 29 kwietnia 2010 14:12:34
Nie posiadam w kolekcji żadnej Laelia, ale i bez tego widzę, że to wyższy poziom Gratuluję!
Uwielbiam storczyki małe i miniaturowe, dlatego tym bardziej mi się podoba.
Jeszcze jedno pytanko:
jeśli jest to Laelia skalna, to wymaga mniejszej ilości wody, niż inne storczyki -tak jak Tolumnia- dobrze myślę?

Data: czwartek, 29 kwietnia 2010 14:34:14
Tak należy bardzo uważać z podlewaniem i oczywiście bardzo dużo światła.

Data: czwartek, 29 kwietnia 2010 14:44:09
Dla tej roślinki obecnie jest utworzona nowa nawa: Hoffmannseggella reginae (Pabst) V.P. Castro & Chiron (2002)

Autor: wiktor
E-mail:  
Data: czwartek, 29 kwietnia 2010 20:55:22
Ladniutka! Ja ciągle czekam na kwitnienie swojej.Gratuluję powodzenia. A jak wyglądał w Pana warunkach okres spoczynku? Wilgotność,doświetlanie,temperatura etc? Pozdrawiam Wiktor.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: piątek, 30 kwietnia 2010 07:42:04
Prawdziwe "cudeńko"- gratulacje!!! - pozdr. serdecznie z Kielc!

Data: piątek, 30 kwietnia 2010 08:31:35
Tak jak pisałem, roślinka stoi sobie na parapecie okna południowego w biurze. Pod parapetem jest grzejnik. Atmosfera sucha,do tego stopnia, że nawet rosnące obok kaktusy przysychają. Sam się zdziwiłem kwitnieniem. Jednak takie warunki są chyba dobre dla laelii skalnych, ponieważ liście są jędrne. Nic więcej nie mogę powiedzieć.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl