Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Pleione limprichtii-Prezentacja sentymentalna.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grzegorz
E-mail: grzybek9klasa@onet.eu
Data: niedziela, 25 kwietnia 2010 20:07:48
Witam Serdecznie!Chciałbym dzisiaj przedstawić storczyka od którego zaczęła się moja storczykowa pasja.Pleione limprichtii-może to pospolity gatunek w kolekcjach ale dla mnie jest piękny w swej prostocie .Co do warunków uprawy to mogę napisać ze zimował w lodówce i teraz jest w mojej foli.Temperatura w foli około 20 stopni dzień/15-13 noc.Aha zapomniałem dodać ze mam podwójną radość gdyż storczyk rozkwitł ostatecznie wczoraj dokładnie w moje urodziny(to chyba najlepszy prezent jaki mógł mi zrobić).Kwiat ma około 8 cm średnicy. No i to na tyle zapraszam do oglądania zdjęć :

Najpierw od środka(zaglądanie do paszczy lwa )

teraz profilek

cały kwiat

ach ta jego postrzępiona warżka w ciapki

w myśl hasła prezentacji od "stóp do głów" pokazuje pseudobulwkę(gdyby mi jej tylko coś nie obżarło w zeszłym roku ...)

i na koniec wśród innych Pleione(teraz maja dobry przykład jak maja wyglądać na następny rok )

No i jak wam się podoba???
Pozdrawiam
Grzegorz!

Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: poniedziałek, 26 kwietnia 2010 14:34:28
Ale suuuuuuper! Ładny ten pantofelek Wszystkie Pleione mi się podobają, zawsze chciałem mieć. Nie ważne jaki gatunek.
Nie wiem czy dobże zrozumiałem- przezimował dosłownie w lodówce razem z jedzeniem?
Jeśli tak to przy najbliźszej okazji sobie taki gdzieś zamówię.

Autor: Grzegorz
E-mail: grzybek9klasa@onet.eu
Data: poniedziałek, 26 kwietnia 2010 15:38:32
Dzięki Czarku!Ciesze się że nie tylko mi podoba się moje Pleione .Co do zimowania to zimował w półce lodówki na jajka w woreczku strunowym ,i chyba mu się podobało.Na koniec jesieni przetestuje też taki sposób na P.forrestii i P.aurita i całym stadzie młodziutkich hybryd,gdyż mam je od początku wiosny i jeszcze nie wiem jak z nimi.Pożyjemy zobaczymy .
Pozdrawiam
Grzegorz!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl