Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium senile
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 9 kwietnia 2010 21:58:12

Witam,

właśnie wstawiłam arkusz uprawy Dendrobium senile Parish ex Rchb.f. 1865, który przetłumaczyłam, bo akurat kilka dni temu zakwitło mi to Dendrobium . Kolejność co prawda odwrotna , bo najpierw powinno się wiedzieć o waunkach uprawy, a potem uprawiać, ale jak widać jakieś tam wiadomości miałam .

Skoro wiadomości o warunkach uprawy można już poczytać, to teraz tylko kilka zdjęć "puchatka" . Ja moje uprawiam jednak chyba trochę zbyt chłodno, bo razem z Pleurothallidami, ale wkrótce zafunduję mu prawdziwe "gorące lato" .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: piątek, 9 kwietnia 2010 23:25:37
Pięęęęęknie owłosiona roślina Z tych, co chce się mieć.

Ale w miarę starzenia się (liści) coraz mniej imponująco owłosiona?
A kwiat to takie pojedyncze włoski tylko?
Pzdr Jurek

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 10 kwietnia 2010 09:11:07

Tak, na kwiatach tylko pojedyncze włoski i to widoczne dopiero na zdjęciu. Natomiast liście?....no cóż, większość z nas też z wiekiem łysieje .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: wiktor
E-mail:  
Data: sobota, 10 kwietnia 2010 09:15:26
Śliczne!Nawet z łysiną! Gratuluję kwitnienia.Mnie udało się doprowadzić tę roślinę do kwitnienia po czym wyłysiała i padła!

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: niedziela, 11 kwietnia 2010 09:32:30
Witam,
Grażynko gratuluję ślicznego, włochatego dendrobium. Przyjemnie popatrzeć na takie cudo w ten deszczowy i jakże smutny dzień.
Zawsze o nim marzyłam i zawsze odkładałam trzymaną w ręku, prawie kupioną roślinę, bo wydawało mi się bardzo trudne w uprawie. Dalej tak myślę, dlatego muszę się dobrze do jego uprawy przygotować... i może kiedyś u mnie zagości.
Na razie podziwiam Twoje

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: niedziela, 11 kwietnia 2010 10:01:29
Grażyno cudny włochacz.
Też należę do fanek tego gatunku jednak podobnie jak moja przedmówczyni boję się zaryzykować ze względu na jego wysokie wymagania. Ale kusi mnie coraz bardziej.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 12 kwietnia 2010 07:57:19
Gratulacje Grażynko! - piękne dendrobium(chyba jest to "pierwsza liga wśród dendrobiów")- pozdrawiam serdecznie z Kielc!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl