Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium jenkinsii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Emilia Zygan
E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 marca 2010 10:54:45
Może być mylone z Dendrobium lindleyi, różni się jednak mniejszymi pseudobulwami i liśćmi oraz kwiatostanem, na którym znajduje się od 1-2 kwiatów, podczas gdy u Dendrobium lindleyi kwiatostan stanowi mnóstwo kwiatów. Taki kurczaczek wielkanocny- idealnie wstrzelił się w porę.Arkusz uprawy na stronie, więc dodam tylko,że lubi sucho, ciepło, dużo światła i zakwitł u mnie dopiero po 3 latach. Nie znosi moczenia nowych przyrostów, więc przy podlewaniu trzeba bardzo uważać i lać po obrzeżach.Kropla wody, pomimo usunięcia chusteczką i tak powoduje ,że młody liść zamiera, a pseudobulwa się nie wykształca do końca i pozostaje już na takim etapie, na jakim została zmoczona wodą.W ten sposób zmarnowałam już kawałek rośliny.Rozpiętość płatków to jakieś 3cm.

Autor: Beata Z
E-mail: b.zdrzalik@op.pl
Data: poniedziałek, 22 marca 2010 13:42:34
Witam
Śliczny "kurczaczek" Mnie swojego, niestety nie udało się do tej pory doprowadzić do kwitnienia. Zastanawiam się, gdzie tkwi tajemnica? Pozdrawiam i gratuluję

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 marca 2010 14:16:00
Ladniutkie

Sekret pewnie w mocnym przesuszeniu i chlodzeniu w zime...

Ja swoje zapomnialem kiedys podlewac i zaczelo puszczac paki w lato, ale koniec konca sie nie rozwinely, a tej zimy znow mial za dobrze - jedrne bulwy i zapewne nie zakwitnie...

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: poniedziałek, 22 marca 2010 14:45:31
Słodkie, maleńkie i takie wielkanocne to Dendrobium. Gratuluje sukcesu w doprowadzeniu go do kwitnienia

Autor: Beata Z
E-mail: b.zdrzalik@op.pl
Data: poniedziałek, 22 marca 2010 19:55:49
Panie Piotrze, tym razem przechłodziłam i przesuszyłam, całe pomarszczone, ale ani myśli kwitnąć Kapryśne jakieś... A może jeszcze zrobi niespodziankę? Byłoby miło...

Autor: wiktor
E-mail:  
Data: poniedziałek, 22 marca 2010 20:37:47
A moje wciąż rośnie nie bojąc się wcale zalewania.Większe już niż Pani Emilii! I tylko tym mogę się pochwalić bo pomimo chłodzenia grzania suszenia jeszcze nigdy u mnie nie zakwitło.Szczerze zazdroszcze kwitnienia,ponieważ to jedno z moich ulubionych Dendrobiów.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl