Autor: |
Piotr Markiewicz |
E-mail: |
|
Data: |
sobota, 27 lutego 2010 15:59:53 |
Panisea aff. uniflora
Panisea - to rodzaj miniaturowych roślin z Coelogyneae. Nazwę swą wywodzi z z gr. pan - wszystko, isos – równy, odnosi się do podobieństwa wszystkich płatków kwiatu.
Prezentowana tu roślina to jedna z dwóch form – (ta mniej pewna) sprzedawanych jako Panisea uniflora, od typowej różni się mniej ‘szeroko’ otwartymi kwiatami, bardziej zielonkawym zabarwieniem płatków i na moje oko, końcem warżki, który nie jest tak ostro zakończony, z czego wnioskuje, że może to być pododmiana lub nawet inny gatunek Panisea, jednak źródła co do tego rodzaju są strasznie skromne i nie mam wglądu poza Jayem w inne gatunki.
Roślina zamontowana, ciepło i w miarę wilgotno w lato – to jedna z tych, którymi w ogóle się nie przejmowałem. W zimę aż do niemal końca grudnia była w ogrzewanej foli na zewnątrz, temperatury spadały pewnie i do 10C w nocy, podlewanie a raczej zraszanie korzeni, odbywało w nieregularnych i dłuższych odstępach. Ze zdziwieniem stwierdziłem, że nie straciła liści ani jako takiego turgoru, Od nowego roku przeniesiona wraz z folia do domu, sztuczne światło, ciepło temp około 18-23C, taka zmiana bardzo szybko zainicjowała kwitnienie i nowe przyrosty jednocześnie i dziś wszystkie pąki są otwarte, w sumie były cztery przyrosty które dojrzały w tamtym roku, ale jeden widzę nie może się jeszcze zdecydować czy w ogóle zakwitnie/wytworzy przyrost, myślę jednak, że to i tak całkiem dobry wynik.
Nie wyczuwam zapachu kwiaty około 3cm średnicy ale ponieważ nie otwierają się od końca to są 3cm w szerokości i na 2cm wysokie.

Pozdrawiam
Piotr Markiewicz
|
|
|