Autor: |
Małgosia |
E-mail: |
m.wegner@op.pl |
Data: |
piątek, 15 stycznia 2010 10:46:47 |
Można go spotkać min. pod synonimami : Aerides arachnites, Dendrobium auriferum, Dendrocolla arachnites, Epidendrum thrixspermum.
Występuje w południowych Chinach, wschodnich Himalajach, Assam, Myanamar, Tajlandii, Laosie, Kambodży, Wietnamie, Malezji, na Półwyspie Malajskim, Borneo, Jawie, Sulawesi, Sumatrze i na Filipinach. Obszar występowania dosyć zróznicowany - rośnie przeważnie w lasach na wysokościach od 300 do 1300m.
Można go spotkać min. pod synonimami : Aerides arachnites, Dendrobium auriferum, Dendrocolla arachnites, Epidendrum thrixspermum.
Występuje w południowych Chinach, wschodnich Himalajach, Assam, Myanamar, Tajlandii, Laosie, Kambodży, Wietnamie, Malezji, na Półwyspie Malajskim, Borneo, Jawie, Sulawesi, Sumatrze i na Filipinach. Obszar występowania dosyć zróżnicowany – rośnie w lasach na wysokościach od 300 do 1300m.
Epifit miniaturowych rozmiarów, ciepłolubny lubiący półcień i sporą wilgotność powietrza. Podobno pachnący ale mnie jakoś nie udaje się uchwycić jego zapachu.
Kwiaty o kształcie pajączka albo 5 ramiennej ośmiorniczki , kremowej, transparentnej barwy, wielkości ok 3,5 cm. Oryginalne, ale krótkotrwałe. Po rozwinięciu utrzymują się na mojej roślinie do 24h. Natomiast roślinka sukcesywnie po wypuszczeniu dwóch pędów kwiatowych rozwija jeden pąk za drugim. Na pędzie długo, długo nic się nie dzieje, natomiast pąk kiedy już wyraźnie się zarysuje rośnie dosłownie w oczach. Na mojej roślinie proces ten trwa już od 3 miesięcy i nie widać aby kwitnienie miało się zakończyć. Szkoda tylko, że nie chce rozwinąć kilku pąków jednocześnie.

|
|
|