Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Masdevallia princeps
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: niedziela, 10 stycznia 2010 09:58:30
Witam,
Masdevallia princeps Luer 1994. Arkusz uprawy można znaleźć w encyklopedii storczyków.
Storczyk jest u mnie od października 2008 roku. Pierwszy raz zobaczyłam go na żywo, na wystawie w Pradze. Wmurowało mnie w posadzkę przy gablocie, jak go zobaczyłam, a potem wracałam tam jeszcze chyba 3 razy. To się chyba nazywa miłość od pierwszego wejrzenia Kupiłam przy pierwszej nadarzającej się okazji, nie bardzo wierząc, że kiedyś zakwitnie, a jednak. Moja Masdevallia princeps wykracza trochę poza podawane normy. Sama roślina jest niewielka, ale pęd mierzy 45cm, a kwiat (w całości ma 25cm).

Odnośnie warunków uprawy- stoi w tej części pomieszczenie, gdzie jest najchłodniej, mało światła i blisko wentylatora. Teraz idzie już nowy przyrost, zatem myślę, że chyba zaaklimatyzowała się w oferowanych warunkach. Liście są zdrowe, bez żadnych plam, tak często pojawiających się na masdevalliach.

Z pozdrowieniami, MM

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 10 stycznia 2010 10:24:28

Witam,

to piękna, chłodolubna Masdevallia i na tym samym pędzie pojawią się jeszcze kolejne kwiaty . Ja bym tylko odpięła te zapinki, bo ładniej wygląda, gdy pęd kołysze się swobodnie, choć wtedy wymaga znacznie więcej przestrzeni .

Gratuluję!!!

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 10 stycznia 2010 11:16:01
Grażyna, jakbym jej nie przypięła, to zrobienie poglądowego zdjęcia byłoby niemożliwe. Ponadto kwiat jest bardzo ciężki dla tego cieniutkiego pędu i musi być podtrzymywany chociażby w dolnym odcinku. Roślina jest młoda, to jej pierwsze kwitnienie, zatem z czasem zapewne się wzmocni.

Z pozdrowieniami, MM

Autor: Przemek
E-mail: seven5@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 10 stycznia 2010 11:37:38
Witam

Piękny okaz, a myślałem że pierwszy ją pokaże, ale moja ma dopiero pączek na 40 cm. pędzie. U mnie rośnie w orchidarium w temperaturach ok.25* dzień 13-15* noc, przy wentylatorze. Jak zakwitnie to zamieszczę zdjęcie.

Gratuluje i pozdrawiam.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 10 stycznia 2010 11:39:40

No wiesz, czasem trzeba się położyć na plecach, aby zrobić jakie-takie zdjęcie ...

O pęd nie powinnaś się bać, mam tę ślicznotę w pracy i wiem, że nie ma problemu z pędem, mimo że wygląda "cieniutko" .

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: niedziela, 10 stycznia 2010 18:18:59
Grażyna, uprawa w orchidarium to jest zupełnie coś innego, niż uprawa w otwartej przestrzeni pomieszczenia. Wystarczy, że kwiat oprze się o zimną szybę... Mnie nie zależy na efektownych zdjęciach- ważniejsza jest sama roślina

Z pozdrowieniami, MM

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 10 stycznia 2010 19:00:41
Piękna! - Gratuluję! Widziałem na wystawach, no i też się pokusiłem, zobaczymy czy mi się kiedyś uda zakwitnąć ją...

Data: poniedziałek, 11 stycznia 2010 10:20:32

Zatem czekam na zdjęcia kolejnych okazów Widzę, że nie tylko mnie urzekła ta masdevallia

Z pozdrowieniami, MM

Autor: Emilia Zygan
E-mail:  
Data: poniedziałek, 18 stycznia 2010 10:59:46
Ale piękna!!!

Autor: Bożena
E-mail: bozenakostkiewicz@wp.pl
Data: poniedziałek, 18 stycznia 2010 16:11:14
Witam!

Hm... wystawa w Pradze?!To ja chyba spałam podczas jej zwiedzania ,