Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphiopedilum fairrieanum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 21 grudnia 2009 16:27:32

Witam,

kiedy na listopadowej wystawie w Łodzi wypatrzyłam tę malutką roślinkę z wyłaniającym się pąkiem, to Sandra prosiła, abym poszukała jeszcze jednej, ale nie było . To wtedy powiedziała, że to pewnie nie to co na fiszce, tylko "byle jaka hybryda" .

Jednak już od jakiegoś czasu wiem, że to na pewno Paphiopedilum fairrieanum (Lindley) Stein 1892 . I choć to kwitnienie to nie moja zasługa, to moją zasługą jest doprowadzenie do wyrośnięcia i rozwinięcia się kwiatu.

W/w paphiopedilum występuje na niewielkim obszarze Himalajów, głównie na terenie księstwa Bhutan, na wysokościach od 1400 do 2200 m. Jest to niewielka roślina, liście mają 4-8 cm długości, pęd kwiatowy 12-45 cm, a sam kwiat 5-8 cm. W naturze tworzy duże kępy, rośnie w ściólce, w humusie, czasem na wapiennych skałach, wymaga umiarkowanego cieniowania, za to temperatury uprawy to 6-21 stopni C. Chyba z tego powodu uważane jest na roślinę trudną w uprawie . Ale też od października aż do kwietnia powinno przebywać w chłodzie, a podlewanie należy ograniczyć do minimum. Okres wegetacyjny to tylko czerwiec-sierpień.

No, skoro to taki "rarytasik" , to i zdjęć mam sporo , i tylko szkoda, że niektóre musiały być robione z fleszem, ale pogoda nie zawsze pozwala na robienie tego co się chce .

Kwiat, z pofalowanymi brzegami płatków i z odgiętymi -jak u baletnicy - bocznymi płatkami, jest naprawdę uroczy.
Ale ponieważ to tylko 1 rozeta, to za 2-3 dni kwiat powędruje do wazonika , a roślinka będzie "namawiana" do wytworzenia kolejnego przyrostu...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 21 grudnia 2009 16:33:48
Rzeczywicie to ciekawe i wyjátkowe Paphiopedilum - gratulujé zakupu

Pozdrawiam

Piotr M

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: poniedziałek, 21 grudnia 2009 16:53:51
Cud i miód!!!
Gratuluję i zazdroszczę ciut
Pozdrawiam,
Danka

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 21 grudnia 2009 23:58:25
Paaaaskudne (wciąż się boczę )

Autor: Agata
E-mail: agata0806@o2.pl
Data: czwartek, 24 grudnia 2009 23:57:47
Pani Grażynko czy może Pani mi zdradzić jakim aparatem robi Pani zdjęcia?Są przepiękne a zamierzam właśnie kupić sobie dobry aparat.Pozdrawiam serdecznie

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 25 grudnia 2009 21:58:06

Pani Agato, mój aparat to Olumpus Sp-550UZ, już dwuletni staruszek, są już o wiele lepsze w tej serii .

Ale proszę wziąć pod uwagę, że to nie aparat robi zdjęcia tylko Pani , aparat robi to co mu Pani każe... Bardzo dobre zdjęcia można zrobić naprawdę bardzo prostym sprzętem, tylko trzeba umieć wykorzystać możliwości aparatu

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: piątek, 21 grudnia 2012 10:45:29
Witam
Przypominam ten wątek ponieważ i u mnie zakwitło to paphiopedilum. Przez kilka lat fairrieanum zajmowało czołowe miejsce na liście moich storczykowych chciejstw, aż w końcu w zeszłym roku udało się je kupić i teraz mogę cieszyć się jego ciekawym kwiatem.

Pozdrowienia oraz życzenia zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia - Tomek

Autor: Potr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 23 grudnia 2012 02:38:27
Ladniutkie. Gratuluję. Kiedyś jak uda się zwiększyć powierzchnie storczykarni chętnie bym się skusił na to i kilka innych paphio.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl