Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Pleurothallis restrepioides
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: sobota, 21 listopada 2009 11:31:44
Pleurothallis restrepioides
Lindl., Companion Bot. Mag. 1836

Stelis restrepioides
(Lindl.) Pridgeon & M.W.Chase, Lindleyana 2001

Elongatia restrepioides
(Lindl.) Luer 2004

http://www.orchidspecies.com/pleurrestrepiodes.htm

Mam u siebie od września 2009 roku, zakup na wystawie storczyków w Dreźnie. Mój egzemplarz pochodzi prawdopodobnie z Argentyny, kupiony w firmie prezentującej Argentynę na wspomnianej wystawie.
Roślina została podzielona, właściwie rozpadła się na dwie części. Zdjęcia pierwsze przedstawiają egzemplarz kwitnący, drugi egzemplarz czy też druga część jest bardziej "keikująca". Jeżeli tylko pokarze się słońce, zrobię i pokarzę tę drugą część rośliny.

Na każdym pędzie kwiatowym jest 10 pąków kwiatowych. Otwierają się systematycznie od dołu. Ostatni pąk jest bardzo mały w stosunku do pierwszego.
Liście są grube, sztywne i twarde.

To jest miejsce po dosyć dużym już pędzie kwiatowym, zjedzonym przez ślimaka. Roślina natychmiast utworzyła keiki.

Kwiaty w kształcie dzwoneczków w dół skierowane, kryjące całą swoją budowę wewnątrz dzwonka.
Kolor jest oczywiście znacznie mocniejszy i ciemniejszy. Chociaż w słońcu wygląda to tak właśnie.

pozdrawiam
ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 21 listopada 2009 12:03:06

Witam,

Ewka, gratuluję, dorodny okaz i piękne kwiaty . Tylko dlaczego ja dotąd nie mam tego? . Przesuwam na pierwsze miejsce listy chciejstw .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: sobota, 21 listopada 2009 12:09:42
No tego to ja też chcę kiedyś mieć - rewelka po prostu jeśli chodzi jak dla mnie o Pleurothallisy. Pani Ewo gratuluję cudownego, kwiatowego "spektaklu".

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 21 listopada 2009 16:55:18
Super kwiatki, na mojej roślinie tej w doniczce, też są jakieś nibypochewki, ale czy wyjdą z tego pędy i kiedy, tego nie wiem, ale bym sobie bardzo życzył

Jeśli ktoś chce zobaczyć co w środku tego kwiatka to chyba nie ma lepszych zdjęć niż te, które zrobił Thomas - szwedzki specjalista od 'maluchów':

http://www.flickr.com/photos/thomas_orchids/tags/pleurothallisrestrepioides/

Pozdrawiam

Piotr M

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: sobota, 21 listopada 2009 21:17:54
Panie Piotrze - ten "szwedzki specjalista" Thomas ma wszystkie zdjęcia rewelacyjne.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: wtorek, 24 listopada 2009 10:19:46
Witam,

bardzo dziękuję za słowa uznania, ale mam bardzo krótko roślinkę. Chociaż powinnam stwierdzić, że bardzo szybko po posadzeniu do podłoża, ukorzeniła się i zakwitła. W podłożu jak dodatek są suche liście bukowe a po wierzchu warstwa z kawałków torfu.

pozdrawiam
ewka

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 7 stycznia 2012 01:27:32
Heh no jedynie na Nowy Rok to to mi się udało

Pozdrawiam

Autor: Marta M.
E-mail:  
Data: sobota, 7 stycznia 2012 08:48:22
Piękne zdjęcia,panie Piotrze.Gratuluję kwitnienia.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl