Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Phalaenopsis bellina
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: wtorek, 25 sierpnia 2009 11:41:23
Witam

Moja bellina, którą niedawno prezentowałam "narzekając", że wydała mi tylko jednego kwiata, właśnie zrobiła mi niespodziankę Po kilku tygodniach zaczął jej dojrzewać drugi pąk. I w rezultacie jednocześnie na pędzie kwitną mi bliźniaki . Mocny zapach miesza się z kwitnącym zygopetalum, ale i tak go przebija .

Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 26 sierpnia 2009 07:25:45
Witam Pani Agnieszko!
Śliczne kwiaty i ten zapach!-gratulacje, u mnie również ten gatunek zakwitł i okazuje się, że pomimo, że jest to botaniczny gatunek - w miarę dobrze rośnie i kwitnie w naszych mieszkaniach -pozdr. Jarek.

Autor: Agata
E-mail: agata0806@o2.pl
Data: środa, 26 sierpnia 2009 20:38:27
Witam.Panie Jarku a można wiedzieć jak uprawia Pan tego storczyka?Czy on naprawdę potrzebuje aż takiej dużej wilgotności?Mój postanowił wypuścić pęd,urósł tylko ze 3 mm i jego wzrost się zatrzymał.Koleżanka trzyma go w akwarium i również jej kwitnie.Pozdrawiam serdecznie

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: środa, 26 sierpnia 2009 20:55:27
Witam,
chyba to czas na kwiaty u tego gatunku, mój też kwitnie.
Codziennie rano opryskuję swoją roślinę wraz z pędem kwiatowym.

pozdrawiam
ewka

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: środa, 26 sierpnia 2009 22:42:17
Witam!

Pani Ewo, uroczy ten kształt ma Pani bellina, zwłaszcza z profilu kwiat wygląda fantastycznie, jest dużo ciekawszy niż mojej .
Ale nie będę marudzić, bo jeszcze się piękna obrazi na mnie w następnym sezonie

Pozdrawiam, Agnieszka

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 27 sierpnia 2009 08:55:31
Pani Agato!
Wg zaleceń mądrych książek - mój ph. bellina miał stale wilgotne podłoże(w którym był też mech), aż się bałem, że "złapie" jakąś bakteriozę lub chorobę grzybową.Pojawiły się jakieś rozjaśnienia na liściach(być może był to efekt zbyt dużego nasłonecznienia).Na całe szczęście ogólnie roślina wygląda dobrze.Stoi u mnie na parapecie zachodniego okna(w zacienionym rogu)- pozdr. serdecznie z Kielc!

Data: niedziela, 30 sierpnia 2009 10:04:27
Panie Jarku dziękuję za odpowiedź
Ja swoją umieściłam wczoraj w akwarium i zobaczymy efekty a Panu gratuluję kwitnienia

Data: środa, 23 września 2009 13:10:22
N ie mogłam się doczekać na własne kwitnienie Phal.bellina więc postanowiłam sobie kupić na warszawskiej wystawie jeszcze jedną,tym razem z dwoma pędami kwiatowymi i dziś otworzył się pierwszy pączek...

Autor: Mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: czwartek, 24 września 2009 13:30:56
Witam po długiej niemożności pisania na forum.Nie wiem dlaczego-byc moze jakis bład ale najwazniejsze ze teraz moge pochwalic sie moja bellinką ktora rowniez kupilam na warszawskiej wystawie storczykow.

Data: piątek, 25 września 2009 00:02:18
A moja dzisiaj wygląda tak...

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl