Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Stanhopea tigrina
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr D.
E-mail: obuwik1@wp.pl
Data: wtorek, 4 sierpnia 2009 21:36:16
Witam
Tym razem przedstawię kwitnącą Stanhopea tigrina. Chyba nic nie trzeba pisać zdjęcia same mowią za siebie . Szkoda, że nie nie można przedstawić w żaden sposób zapachu... a pączek sobie rósł, rósł i rósł....

... aż tu nagłe jeden pąk kwiatowy zmienił barwę na nietypową...

...ale niestety nie rozwinął się

Szkoda tylko, że kwitnie tylko 3 dni
Pozdrawiam.

Autor: ela
E-mail:  
Data: wtorek, 4 sierpnia 2009 22:51:28
Cudo

Autor: Anna
E-mail:  
Data: środa, 5 sierpnia 2009 06:56:42
Fakt, cudo .
Anna

Autor: Aga Chmara
E-mail:  
Data: środa, 5 sierpnia 2009 12:08:46
Piękna jest
dla takiego widoku i takiego zapachu warto czekać.
Bywa tak że najpiękniejsze rośliny w kolekcji kwitną najkrócej, trzeba się cieszyć że akurat było się w domu jak kwitły

Pozdrawiam
Agnieszka

Data: czwartek, 13 sierpnia 2009 19:29:28
Stanchopea tigrina po raz 2

Pozdrawiam Piotr D.

Autor: Regina
E-mail:  
Data: piątek, 14 sierpnia 2009 18:56:08
Panie Piotrze! Pana stanchopee zapierają dech w piersi.Podziwiam te piękne kwiaty i gratuluję doprowadzenia ich do kwitnienia. Mam kilka stanchopei od 2 lat ale żadna nie chce mi zakwitnać. Rosna jak u Pana w takich samych koszach też wyłożonych kokose i nic - podlewam, spryskuję, proszę o choćby jeden kwiat i nic.I dlatego mam ogromną prośbę o kilka wskazówek jak sprawić by one zakwitły w domu- jakie podloze,nawozy czy pryskac kosz, czy zamaczac cały? Bardzo prosze o radę, bo widzę w tle,że ma Pan RAJ NA ZIEMI!!!

Data: piątek, 14 sierpnia 2009 20:00:11
Bardzo dziękuje za miłe słowo. Na kwitnienie tych egzemplarzy czekałem jakieś 4 lata. Sporo czasu ale sie udało , jest jeszcze kilka egzemplarzy, które nie kwitły , ale może poźną jesienią pojawi się jeszcze jakieś kwitnienie. Jeśli chodzi o pielegnacje hmmm nie wiem czy moge zdradzić moją tajemnicę. . Myśle, że powodzenie w pielegnacji roślin, bujny wzrost i obfite kwitnienie zależy głownie od rodzaju nawozu i sposobu nawożenia.

Pozdrawiam Piotr D.

Autor: Regina
E-mail:  
Data: sobota, 15 sierpnia 2009 12:44:11
Panie Piotrze bardzo dziekuję za odpowiedz tak mi nakazuje wychowanie i proszę bardzo mocno strzec swojej tajemnicy bo przyjdzie dzień kiedy na forum mogą pojawić się następne stanhopee.

Autor: pysia34
E-mail:  
Data: sobota, 15 sierpnia 2009 23:18:44
to ja mam jednak farta na dwie szt jedna mi zakwitła, druga sporo zaś rozrosła, mój pech polegał jednak na tym, że w 2 dniu kwitnienia pojechałam w delegacje a po powrocie za 3 dni zebrałam przekwitnięte pąki ale moja miała więcej światła i była nieco jaśniejsza, drugą przesadziłąm do koszyka może się jeszcze uda doczekać kwitnienia

Autor: Piotr Dobrzyński
Data: niedziela, 19 września 2010 13:46:05
Kolejna kwitnąca Stanhopea tigrina

Pozdrawiam Piotr D.

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl