Autor: |
Piotr Markiewicz |
E-mail: |
|
Data: |
piątek, 17 lipca 2009 23:47:53 |
Witam
Coś dawno nie prezentowałem moich Bulb, ale tym razem sobie nie odmówię tej przyjemności.
Bulbophyllum psittacoglossum
Rchb.f.: REICHENBACH, Heinrich Gustav fil.: Zwei neue Orchideen (1863)
Rchb.f. ex J.D.Hooker : HOOKER, Joseph Dalton: Flora of British India (1890)
The Parrot Tongue Bulbophyllum – nazwa zwyczajowa to Bulbophyllum o papuzim języku.
Jest to dla mnie wielka niespodzianka, jakiś czas rozglądałem się za tą rośliną, z azjatyckiego kontaktu akurat przepadła, gdy robiłem zamówienie, ale zdobyłem ją od prywatnego kolekcjonera z Niemiec przy likwidowaniu przez niego szklarni z setkami Bulbophyllum, i nie czekałem długo na pąk, który w dodatku pojawił się na słabszym i mniejszym przyrości.
Jest to atrakcyjna roślina o bulwach wyrastających niemal jedne na drugich, z czasem pokrytych siateczką z pozostałości po ich osłonkach. Rośnie jako epifit porastając pionowe pnie drzew, na wysokościach 1200 to 1800m n.p.m. w Birmie, Indiach, Laosie, Tajlandii i Wietnamie. Kwitnie latem, jedno ze źródeł podaje czerwiec, 1-3 kwiatami około 2.5 cm (rozmiar może być błędny), nie wiem czy labellum ma podobne do języków papugi ale kwiaty są kolorowe jak papugi, choć akurat Psitaco to szara papuga afrykańska ;-)
Wymaga podwyższonej wilgoci zacienienia i nieco suchszego okresu zimą.
W naturze mogłoby to wyglądać tak:
http://www.siamensis.org/images/webboard_images/OthersPics_reply_60043.jpg
Jam mam młodą roślinkę, więc cieszę się i z jednego za to 4cm kwiatka:

Pozdrawiam
Piotr Markiewicz
|
|
|