Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Bulbophyllum o papuzim języku - Bulbophyllum psittacoglossum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 17 lipca 2009 23:47:53
Witam

Coś dawno nie prezentowałem moich Bulb, ale tym razem sobie nie odmówię tej przyjemności.

Bulbophyllum psittacoglossum
Rchb.f.: REICHENBACH, Heinrich Gustav fil.: Zwei neue Orchideen (1863)
Rchb.f. ex J.D.Hooker : HOOKER, Joseph Dalton: Flora of British India (1890)

The Parrot Tongue Bulbophyllum – nazwa zwyczajowa to Bulbophyllum o papuzim języku.

Jest to dla mnie wielka niespodzianka, jakiś czas rozglądałem się za tą rośliną, z azjatyckiego kontaktu akurat przepadła, gdy robiłem zamówienie, ale zdobyłem ją od prywatnego kolekcjonera z Niemiec przy likwidowaniu przez niego szklarni z setkami Bulbophyllum, i nie czekałem długo na pąk, który w dodatku pojawił się na słabszym i mniejszym przyrości.

Jest to atrakcyjna roślina o bulwach wyrastających niemal jedne na drugich, z czasem pokrytych siateczką z pozostałości po ich osłonkach. Rośnie jako epifit porastając pionowe pnie drzew, na wysokościach 1200 to 1800m n.p.m. w Birmie, Indiach, Laosie, Tajlandii i Wietnamie. Kwitnie latem, jedno ze źródeł podaje czerwiec, 1-3 kwiatami około 2.5 cm (rozmiar może być błędny), nie wiem czy labellum ma podobne do języków papugi ale kwiaty są kolorowe jak papugi, choć akurat Psitaco to szara papuga afrykańska ;-)

Wymaga podwyższonej wilgoci zacienienia i nieco suchszego okresu zimą.

W naturze mogłoby to wyglądać tak:
http://www.siamensis.org/images/webboard_images/OthersPics_reply_60043.jpg

Jam mam młodą roślinkę, więc cieszę się i z jednego za to 4cm kwiatka:

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: sobota, 18 lipca 2009 14:23:32
Super ! Na prawdę świetne. Jedno z nielicznych bulbo, które mi się podoba. A labellum istotnie przypomina do złudzenia język papugi .
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: sobota, 18 lipca 2009 14:58:44
Piotrze,
Ostanio stwierdziłem, że Bulbophyllum u mnie dobrze rośnie i kwitnie. Chętnie bym zakupił takie Bulbophyllum psittacoglossum. Wiesz może gdzie można je kupić?
Bardzo proszę o info na maila.

Data: sobota, 18 lipca 2009 15:00:21
Sory, zapomniałem podać adresu: kkrasnal@op.pl

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 18 lipca 2009 15:56:20
Heh, nie sądzę, żeby było zbyt łatwo je znaleźć. Wiem, że pojawia się na ebayu.com od malezyjskiego lub tajlandzkiego sprzedawcy ale o ile W UK można ryzykować to paczki z takich krajów do Polski mogą zostać zatrzymana przez urząd, poza tym rośliny mogą być cięte z dżungli co jest karygodne...

Jedyne co znalazłem w EU to jest krzyżówka z tym Bulbophyllum u Kopfa. To Bulbo jest wielka rzadkością na rynku.

Pozdrawiam

Piotr

Data: sobota, 18 lipca 2009 17:37:50
Dzięki za odpowiedź. Ja jestem dość upartym stoczykomaniakiem i będę szukał do skutku

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 21 lipca 2009 19:25:54
No, no muszę przyznać że naprawdę ładniutkie Dobra wielkość, kolorki, połysk - podoba mi się.

pozdrawiam
Sandra

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl