Autor: |
Piotr Bałdyga |
E-mail: |
baltyk@stiasny.com.pl |
Data: |
wtorek, 14 lipca 2009 16:46:45 |
Storczyk jeszcze nie był tu prezentowany, a warto go pokazać dokładniej. Pochodzi z zachodniej Afryki, gdzie rośnie w wiecznie zielonych lasach, często w pobliżu rzek. Nazwa nawiązuje do bardzo charakterystycznego kształtu ostrogi w formie palczastej łapki.
Moją roślinę mam od lutego tego roku. Są to trzy wachlarzyki zamontowane na kawałku korka (choć na zdjęciu widać tylko dwa, jeden skrył się pod spodem).

Uprawiam ją na parapecie wschodniego okna, zawieszoną korzeniami do góry. Taki sposób uprawy sprawdza się u mnie, bo podczas zraszania krople wody spływają po liściach nie dostając się do środka rozetek. Słońce nigdy nie pada na roślinę bezpośrednio. Zimą zraszana jest rano, obecnie kilka razy w ciągu dnia - jak sobie o niej przypomnę. Pod koniec czerwca miała tydzień spoczynku z powodu mojego wyjazdu. I okazało się, że roślina wypuściła trzy pędy kwiatowe. Nie wiem do końca, czy ten suchy okres miał na to większy wpływ? Pąki rosły "w oczach" i obecnie rozwinęło się 19 drobnych (ok. 8-10 mm średnicy) kwiatków.

Potoczna nazwa tej orchidei to "szklany storczyk". Tu widać dlaczego:

Kwiatki są tak delikatne, że wydaje się jakby były wykonane z oszronionego szkła. Nawet ostroga jest przezroczysta, w środku widać nektar.

Zaskoczył mnie jednak całkowity brak zapachu. Roślina musi wabić swoich potencjalnych zapylaczy w inny sposób.
Wydaje mi się, że jest to storczyk godny polecenia, pozdrawiam,
Piotr
|
|
|