Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Encyclia parviflora
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: piątek, 26 czerwca 2009 13:15:03
Witam,
dzisiaj chciałabym zaprezentować kwitnącą i pachnącą od dwóch tygodni:

Encyclia parviflora [Regel] Withner 1998

Kupiłam ją cztery lata temu, jako Encyclia alata. Była to malutka sadzonka z dwiema pseudobulwkami wielkości ziarenek zielonego groszku, przy czym jedna z nich miała niewielki listek. Nie sądziłam, że uda mi się ją utrzymać przy życiu, bo po prostu marnie całość wyglądała. Ale storczyk po rocznym postoju, zaakceptował moje warunki i zaczął rosnąć. Zupełnie nie spodziewałam się kwitnienia, roślina wydawała mi się zbyt mała, jednak tej wiosny na najmłodszej pseudobulwie pojawił się kwiatostan. Dość długo rósł, a gdy w końcu otworzyły się pąki, okazało się że to Encyclia alata ssps. parviflora. Obecnie została ona wyodrębniona i zakwalifikowana jako osobny gatunek Encyclia parviflora.
W naturze występuje na terenie Meksyku i Nikaragui, głównie jako epifit, choć okazjonalnie również jako storczyk naziemny. Rośnie w suchych lasach wschodniego wybrzeża, na wysokości od 100 do 800m n.p.m. Kwitnie pod koniec wiosny i wczesnym latem.
Jest to gatunek o dużych wymaganiach świetlnych. U mnie w oranżerii stoi tuż pod górną szybą i od świtu, aż do godziny 14-tej, pod lekką cieniówką, ma bardzo dużo słońca. Wymaga również całorocznych, wysokich temperatur, choć w mojej uprawie zimą ma zaledwie 14-15 stC w nocy i około 20 stC w dzień. Mimo takiej różnicy rośnie zdrowo.
Kwiatostan może być długi, rozgałęziony i mieć wiele drobnych kwiatów. U mojej rośliny kwiatostan nie ma jeszcze rozgałęzień. Jest zaledwie półmetrowej długości i ma tylko 7 kwiatów. Są mniejsze niż u Encyclia alata, stąd zresztą nazwa gatunkowa parviflora. Mają około 3cm średnicy. Bardzo ładnie pachną.

Oto zbliżenie pojedynczego kwiatu,

widok kwiatostanu

oraz całej rośliny.

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Emilia Zygan
E-mail:  
Data: piątek, 26 czerwca 2009 13:30:30
Bardzo ładna roślinka, gratuluję i pozdrawiam

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 26 czerwca 2009 13:53:29
No péd super w porownaniu do rozmiaru rosliny, hm chyba mam to tez, kiedys Sandra mi to zprezentowala, i z tego co czytam ewidentnie daje za malo slonca, no to przeniesiemy wyzej - dziekuje za ta prezentacje!

Pozdrawiam

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 26 czerwca 2009 14:05:36
Od razu pytanie ile cm ma lisc na bulwie ktora zakwitla? Mysle ze moja jest ciut mniejsza, trzeba bedzie ja jeszcze podtuczyc

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: piątek, 26 czerwca 2009 14:52:12
Dziękuję w imieniu mojego storczyka

Piotrze, z tym dostępem światła, to trochę mi wyszło przypadkiem. Roślinka była mała, a wszędzie było pełno innych storczyków, więc wcisnęłam ją tuż pod szybę, bo tam się po prostu zmieściła No i dobrze się stało!
Zmierzyłam jeden liść i ma długość 25cm, przy szerokości prawie 2,5cm. Okrągława pseudobulwa jest prawie 4cm średnicy. Na stronie www.orchidspecies.com jest napisane, że liście są pojedyncze, jednak ze zdjęć z natury wygląda,że mogą być pojedyncze lub podwójne. Na tej kwitnącej psb moja encyklia ma akurat dwa liście.

Bardzo się cieszę z tej niespotykanej Encyclii, ale marzy mi się dalej E. alata, o większym, kontrastowym kwiecie. Jednak nawet gdybym ją zdobyła, to gdzie postawić?! Chyba muszę sie zadowolić tą, którą mam... w końcu to też była alata

Pozdrawiam,
Anna

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: wtorek, 30 czerwca 2009 22:38:29
Sliczne sa te mazniecia brazowym kolorem
Ciekawa warzka - no no

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl