Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium margaritaceum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: wtorek, 2 czerwca 2009 22:36:41
W końcu doczekałam się jedengo z wymarzonych dendrobiów - Dendrobium margaritaceum, spotykanego też częsciej pod nazwą Dendr. christianum lub christyanum
Niestety prezezentowane kwitnienie nie jest moją zasługą, zakupiłam je już kwitnące. Rośnie sobie obecnie w llekko zacienionm miejscu w wilgotnym orchidarium gdzie temperatura utrzymuje sie w granicach 18 st.C noc - 23 st.C dzień, wigotność 70 - 90%
Wystepuje w północnym Wietnamie, Tajlandii i Chinach na wysokości 800 - 1600 metrów. Pseudobulwy i liscie pokryte są rzadkim nalotem z "czarnych delikatnych, welurowych włosków"
Dendrobium pięknie, delikatnie, kwiatowo pachnie.
Jest niewielkie - wręcz miniaturowe. Kwiaty wielkości do 5cm. od momentu zakupu trzymały sie u mnie ok 2 tyg. Na angielskich stronach wyczytałam, że potrzebuje lekko cienistego miejsca, umiarkowanej temperatury, wilgoci i przechodzi okres spoczynku potrzebny do zainicjowania kwitnienia. Jesli ktoś z Państwa posiada to Dendrobium w kolekcji proszę podzielić sie swoimi doświadczeniami w uprawie.
Może ktoś posiada arkusze uprawy tego Dendrobium?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 2 czerwca 2009 22:40:41

Małgosiu,

od niedawna arkusz uprawy jest w dziale Storczyki od A do Z . Sama tłumaczyłam....

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: wtorek, 2 czerwca 2009 22:45:04
Pani Grażynko dziękuję Śliczne jest to dendrobium Szukałam - chyba mi padło coś na wzork Lecę czytać...

Data: wtorek, 2 czerwca 2009 22:56:24
Faktycznie jest ale chyba to nowy arkusz bo wcześniej go nie widziałam, jakoś
Wynika z niego, że powinnam je przestawić tylko w cieplejsze miejsce, albo wogóle je przesadze z doniczki na gałąź - reszta w sumie zgadza mi się z tym co znalazłam w sieci.
Pani Grażynko tak na marginesie nie orientuje się Pani czy w Berlinie albo w jego okolicy można gdzieś pooglądać i kupić storczyki - bedę co prawda tylko przelotem za tydzień ale mnie aż korci...

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 2 czerwca 2009 23:10:41

Nie mam nawet zielonego pojęcia...

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: wtorek, 2 czerwca 2009 23:16:01
No nic - szkoda ale może jakis inni forumowicze coś podpowiedzą
pozdrawiam
Małgosia

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 2 czerwca 2009 23:45:59
napewno w ogrodzie botanicznym w berlinie jest kilka niesamowitych okazow chocby pewna ogroman i rzadka Coelogyne nie pamietam gdzie dokladnie, ale gdzies ogladalem fotki na polskiej stonie.

Data: środa, 3 czerwca 2009 12:37:55
Panie Piotrze - wielkie dzięki, już szukam namiaru na ten ogród .

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl