Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Coelogyne mayeriana x pandurata
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Emilia Zygan
E-mail:  
Data: wtorek, 28 kwietnia 2009 22:27:51
Witam,
dookoła robi się wszędzie zielono,nawet na moim parapecie.Zakwitło mi piękne zielono-czarne Coelogyne.Kwiaty w rzeczywistości są soczyście seledynowe(prawie jak sztuczne), aparat nie oddaje tego koloru.Próbowałam uchwycić właściwy kolor biegając po całym domu o różnych porach dniach i przy różnym oświetleniu i nic lepszego nie udało mi się uchwycić .Roślina rzeczywiście należy do gigantów, pseudobulwy mierzą ok.13cm, z liściem ok.55cm, kwiaty mają średnicę 7 cm.Zapach kwiatów przypomina świeżo przeciętą, żywą tkankę roślinną .Na stronie znajdą Państwo arkusz uprawy Coelogyne pandurata.
Ten gatunek tworzy pędy kwiatowe wyłaniające się ze środka młodego przyrostu.Nieco niżej widać małe liście.

Na przyroście można było zaobserwować ogromne ilości cukrów zbitych w kryształki,produkowanych przez roślinę.

Kwiat cud-miód!

warżka jest firankowa

Zrobię jeszcze fotkę,jak rozwiną się wszystkie pąki.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 28 kwietnia 2009 22:35:03
Przepiękne kwiaty - Gratuluję!

Autor: Mariola
E-mail:  
Data: wtorek, 28 kwietnia 2009 23:46:36
Witam!

Piękne kwiaty Mam pytanie czy piotrzebny jest pani ten druciany koszyczek? Jesli nie chetnie odkupie

POzdraiwam

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 29 kwietnia 2009 08:14:08
Pani Emilio! - fantastyczna roślina,ze zjawiskowo pięknymi kwiatami - gratulacje i pozdrowienia z Kielc!

Autor: Emilia Zygan
E-mail:  
Data: środa, 29 kwietnia 2009 08:23:35
Dziękuję bardzo.Pani Mariolu, Coelogyne wisi sobie w tym koszyczku na oknie(bo gdzie indziej zajmuje zbyt wiele miejsca),ale bez problemu można je kupić w Orchidsklepiku,pozdrawiam serdecznie.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl