Autor: |
Jarosław Sułek |
E-mail: |
motylik@poczta.onet.pl |
Data: |
poniedziałek, 27 kwietnia 2009 12:20:42 |
Witam,
storczyk ten występuje na dużym obszarze południowo-wschodniej Azji od Indii po Wietnam. W północnej i wschodniej Tajlandii rosną na lekko zacienionych obszarach na wysokości 1220 m. Dendrobium thyrsiflorum var.parviflora Rchb.f. napotkano w prowincji Yunnan w południowo-zachodnich Chinach.
Ten gatunek dendrobium kupiłem kilka lat temu na wystawie w Krakowie na stoisku Pana Jerzego Dziedzica. Storczyk aklimatyzował się 2-3 lata, stał na południowym oknie.Pseudobulwy "pęczniały", ale nie pokazywały się zaczątki pędów kwiatowych. Z opisu pielęgnacji tego dendrobium wynikało, że aby doczekać się kwitnienia należy roślinę przechłodzić i przesuszyć. Tak też zrobiłem przez 2 m-ce i potem przestawiłem dendrobium na południowe okno wznawiając podlewanie i nawożenie. Ku mojej radości po 2 tygodniach od tego przestawienia - na 4 pseudobulwach ukazały się zaczątki pędów kwiatowych, które po ok. 10 dniach zaczęły rozkwitać.Jest to naprawdę wyjątkowo pięknie kwitnące dendrobium, dodatkowo pachnie delikatnie - "kwiatowo". Niestety po ok. 10 dniach kwiaty zaczynają więdnąć, ale pomimo tego warto czekać na nawet tak krótkie kwitnienie. Pozdrawiam serdecznie Wszystkich - Jarek Sułek z Kielc.

|
|
|