Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium thyrsiflorum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jarosław Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 27 kwietnia 2009 12:20:42
Witam,
storczyk ten występuje na dużym obszarze południowo-wschodniej Azji od Indii po Wietnam. W północnej i wschodniej Tajlandii rosną na lekko zacienionych obszarach na wysokości 1220 m. Dendrobium thyrsiflorum var.parviflora Rchb.f. napotkano w prowincji Yunnan w południowo-zachodnich Chinach.
Ten gatunek dendrobium kupiłem kilka lat temu na wystawie w Krakowie na stoisku Pana Jerzego Dziedzica. Storczyk aklimatyzował się 2-3 lata, stał na południowym oknie.Pseudobulwy "pęczniały", ale nie pokazywały się zaczątki pędów kwiatowych. Z opisu pielęgnacji tego dendrobium wynikało, że aby doczekać się kwitnienia należy roślinę przechłodzić i przesuszyć. Tak też zrobiłem przez 2 m-ce i potem przestawiłem dendrobium na południowe okno wznawiając podlewanie i nawożenie. Ku mojej radości po 2 tygodniach od tego przestawienia - na 4 pseudobulwach ukazały się zaczątki pędów kwiatowych, które po ok. 10 dniach zaczęły rozkwitać.Jest to naprawdę wyjątkowo pięknie kwitnące dendrobium, dodatkowo pachnie delikatnie - "kwiatowo". Niestety po ok. 10 dniach kwiaty zaczynają więdnąć, ale pomimo tego warto czekać na nawet tak krótkie kwitnienie. Pozdrawiam serdecznie Wszystkich - Jarek Sułek z Kielc.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 27 kwietnia 2009 14:15:13
Ta roslina zawsze robi wrazenie! - gratulujé

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: poniedziałek, 27 kwietnia 2009 16:20:58
Panie Jarku przepiękne jest to dendrobium. Niedawno nabyłam sobie jego sadzoneczkę ale chyba przyjdzie mi poczekać na takie cudne kwitnienie z kilka lat
Pseudobulwy mają po jakieś 10 cm i tylko po dwa liście. Jednak dzięki Pana prezentacji jeszcze bardziej się cieszę, że je nabyłam
pozdrawiam

Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: poniedziałek, 27 kwietnia 2009 16:29:33
Sliczne to dendr
obium,takie mi sie marzy.tylko pozazdroscic pozdrawiam i gratuluje

Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: poniedziałek, 27 kwietnia 2009 16:29:36
Sliczne to dendr
obium,takie mi sie marzy.tylko pozazdroscic pozdrawiam i gratuluje

Autor: Jarek Sułek
Data: wtorek, 28 kwietnia 2009 10:37:30
Bardzo dziękuję Wszystkim za miłe słowa!namawiam do hodowli tego pięknego dendrobium i jeszcze raz zwracam uwagę ,że aby zakwitło koniecznie trzeba go przchłodzić przez 2-3 m-ce, ograniczając jego podlewanie - życzę powodzenia i pozdrawiam z Kielc!

Autor: Cezary
E-mail: c_struniewicz@o2.pl
Data: wtorek, 28 kwietnia 2009 20:28:56
Do jakiego stopnia ograniczyć podlewanie? I w jakiej temperaturze "przechładzać".
Przypuszczam, że ta operacja przebiegała w zimie ?

Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: wtorek, 28 kwietnia 2009 20:36:08
Mam podobne pytania. Jak możesz to napisz taką skróconą instrukcje obsługi

Data: środa, 29 kwietnia 2009 08:08:33
Ja przechładzałem to dendrobium przez około 2 m-ce, temperatura w dość jasnym korytarzu wynosiła ok. 12-15 stopni,roślina stała na parapecie wschodnim, podlewałem ją 1 raz w miesiącu -pozdr. Jarek z Kielc.

Data: środa, 29 kwietnia 2009 08:09:31
Dodam jeszcze - że było to zimą.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl