Comparettia speciosa x Rodriguezia bracteata to niewielka roślinka, którą wypatrzyłam, z pąkami, w Dreźnie . Tak wygladała...
Po kilku dniach pąki się otworzyły . Kwiaty mają prawie 3 cm długości i są bardzo duże w stosunku do całej rośliny.
Uprawa tej krzyżówki to warunki umiarkowane (arkusz uprawy Comparettia speciosa jest na tej stronie, arkusz Rodriguezia bracteata będzie wkrótce, jak tylko przetłumaczę ), nie za wiele światła, dość wilgotne otoczenie.
Witam,
gratuluję roślinki. Zdziwiła mnie jednak ilość wody na liściach... Moje Comparettia (botaniczne i krzyżówki) padały w tempie ekspresowym od kropli wilgoci na liściu, mimo szybkiego wysychania i ruchu powietrza. Strasznie podobają mi się ich kwiaty i typ wzrostu, ale na kolejną już się nie zdecyduję.
Dobiliście mnie teraz Państwo z tą wodą Moja Comparettia speciosa rośnie sobie od niedawna na pniu, w orchidarium o wysokiej wilgotności i ma zapewnione codziennie, poranne, godzinne zamgławianie, po którym sobie obsycha.Tymczasem czytam tu sobie, że to ją może ukatrupić...i jak tu wierzyć fachowej literaturze