Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Epidendrum parkinsonianum
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Emilia Zygan
E-mail:  
Data: niedziela, 12 kwietnia 2009 19:04:52
Witam,
Epidendrum parkinsonianum wisi sobie aktualnie w mojej sypialni na karniszu i wypełnia zapachem całe pomieszczenie .Pomimo dosyć sporych rozmiarów należy do czołówki moich ulubieńców.Roślina ogromna, kwiat ogromny- prawdziwy storczykowy kulturysta.Zarówno liście,jak i kwiaty są mięsiste i ciężkie,a korzenie powietrzne przypominające szczotkę wyginają się do światła.Cała roślina osiąga 1m długości, rozpiętość płatków kwiatowych 16cm.Więcej informacji znajduje się w arkuszu uprawy.

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: niedziela, 12 kwietnia 2009 20:03:58
Zapiera dech w piersiach

Autor: monika mross
E-mail: m.mross@sunrise.ch
Data: poniedziałek, 13 kwietnia 2009 08:43:54
Moje gratulacje!
Piekna roslina,a moze napiszesz cos o traktowaniu jej przez Ciebie.
Mam duzy egzemplarz E.parkinsonianum, ktory sie rozrasta jak szalony, ale kwiatow ani widu,ani slychu.
Pozdrawiam
monika

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 13 kwietnia 2009 12:51:23
Piękny okaz

Ja nie mam problemów z tą rośliną właśnie wypuszcza też na nowym przyroście dwa pąki. Trzymam w wiszącej doniczce raczej ciepło i nie wymaga za dużo podlewania

Jest darmowa karta uprawy na stonie Bakerow, z tabelą opadów i innymi szczegółami:

http://www.orchidculture.com/COD/FREE/FS311.html

jak i na naszej stronie po polsku:

http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html

W zeszłym roku u mnie kwitło w środku czerewca:

http://www.flickr.com/photos/54255865@N00/2598321558/in/set-72157602392576937/

Więc w tym roku być może będą kwiaty też wcześniej. Moja rośnie w jednym kierunku i aż mnie korci coby uciąć ją bo słyszałem, że łodyga ukorzenia się bezproblemowo, a i wtedy szansa na rozgałęzienie jest duża tym bardziej, że widzę kilka miejsc z których mogłaby się rozkrzewić - Czy jest inna metoda żeby pobudzić do rozkrzewiania go bez obcinania wiądącego przyrostu??

Widziałem też rośliny z pełnego słońca były zupełnie czrwone i też kwitły. Więc chyba to nie jest trudna w uprawie roślina a zapach jest niesamowity.

http://www.flickr.com/photos/_anubis_/1085346916/

Pozdrawiam serdecznie

Piotr Markiewicz

Autor: Emilia Zygan
E-mail:  
Data: poniedziałek, 13 kwietnia 2009 19:11:30
Mój egzemplarz rośnie na południowym oknie,rzeczywiśie potrzebuje niewiele wody,bo zapasy gromadzi w swoich masywnych liściach.Nawożony raz na miesiąc, w zeszłym roku wymienione podłoże i przesadzony do większej doniczki.

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@stiasny.com.pl
Data: wtorek, 14 kwietnia 2009 10:48:47
Moje również rośnie bezproblemowo, samo się rozgałęzia. Liście metrowej długości. Tylko w tym roku dwa nowe przyrosty pomarszczyły się u podstawy... Na kwitnienie jeszcze jednak się nie doczekałem.

Pozdrawiam,
Piotr

Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: sobota, 13 kwietnia 2013 13:42:49
Witam
dzis w jednej szklarni we Włoszech widziałam to Epidendrum,ogromne z mnôstwem pachnących kwiatów,oczarowało mnie.Jak uda mi się zmiejszyć zdjęcie w tel. to wstawię

Autor: iwka
E-mail: iwonastorczyk@op.pl
Data: sobota, 13 kwietnia 2013 13:57:19
dodaje zdjecie

Autor: Dorota Fijałkowska
E-mail:  
Data: niedziela, 14 kwietnia 2013 12:14:09
Cudo, skąd można takie wziąć? Lubię duże rośliny, a jeszcze jak takie wdzięczne, że chcą rosnąć i kwitną, to super. Pozdrawiam wszystkich właścicieli. Dorota.

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza51@gmail.com
Data: poniedziałek, 15 kwietnia 2013 20:57:56
Potwierdzam jedna z bardziej wdzięcznych orchidei, choć rośnie stosunkowo wolno, przynajmniej u mnie. Od kilku lat kwitnie regularnie 2 razy w roku: na wiosnę i w jesieni.Ostatnie kwitnienie. Tym razem tylko 1 kwiat.Będę chciał ją pokazać na wystawie w Krakowie. Mam nadzieję,że kwiat dotrwa, bo się otworzył 2 dni temu. wieczorem niezwykle intensywnie i pięknie pachnie. Zapach to jakaś mieszanina fiołków z wanilią z lekkim odczuciem pomarańczy.

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl