Autor: |
Ania |
E-mail: |
annazawodniak@wp.pl |
Data: |
piątek, 13 marca 2009 08:08:26 |
Witam,
Nie mam doświadczenia z dendrobiami, ponieważ mam "aż" trzy, na ponad 200 storczyków. To kupiłam w sierpniu ub. roku, z uwagi na duże kwiaty (tak było w opisie).
Podaję z grubsza warunki uprawy, które przetłumaczono mi tydzień temu .
..."Roślina mała do średniej, rosnąca w warunkach gorących do chłodnych, epifit. Występuje w Birmie i Tajlandii na wysokości 300-600 metrów. Posiada bardzo solidne, maczugowate lub cylindryczne skupione pseudobulwy o dobrze rozwiniętych kolankach, schowane w białych pochewkach, o lancetowatych, jasnozielonych i częściowo prześwitujących liściach. Kwitnie wiosną, dając na krótkich, 2-7 kwiatowych kiściach pachnące, mięsiste i długo żyjące kwiaty, które pojawiają się na wyższych partiach, dojrzalszych, liściastych lub bezlistnych kłączy. Potrzebuje pół-suchego odpoczynku zimą. Najlepiej radzi sobie zamontowana na korze drzewa ponieważ lubi przeschnąć pomiędzy podlewaniami, które powinny odbywać się codziennie w okresie wzrostu"... .
Może dlatego zakwitło, że wystawiłam je na jesieni razem z katlejami do chłodnego pomieszczenia pod świetlówki, gdzie podlewałam wszystko raz w miesiącu (jak nie zapomniałam ).
Pozdrawiam
Ania

Z tyłu widać jeszcze 2 pączki na drugiej pseudobulwie. Zapachu niestety nie wyczuwam.

Można porównać wielkość kwiatów z Slc. Love Excellence
|
|
|