Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphiopedilum helenae, Averjanov 1996
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Halina Roszkowska
E-mail:  
Data: poniedziałek, 1 grudnia 2008 19:24:18
To było moje wymarzone Paphiopedilum, kupiłam je na wystawie w Berlinie 2006. Zakwitło dopiero na jesieni 2008 i sprawiło mi ogromną radość. W końcu moje zainteresowanie tą grupą zaczęło się własnie od gatunków wietnamskich.

Ten najmniejszy gatunek Paphiopedilum został odkryty przez Rosjanina, specjalistę od Paph. wietnamskich, prof. Averjanova w roku 1996. Nazwa gatunkowa pochodzi od imienia żony odkrywcy - Heleny.

Na mojej stronie można znaleźć więcej informacji.
http://www.paphiopedilum.pl/storczyki/stronki/paphmenua.php5?r=18&c=1&roz=8

Strona zmieniła się ostatnio znacząco - stała się rodzinna i nie tylko storczykowa, ale wszystko, co do tej pory opublikowałam o orchideach jest w tym samym kształcie i będzie się, mam nadzieję, nadal rozwijać.

Tak wyglądało moje Paph. helenae 1,5 roku temu:

A tak zakwitło:

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 2 grudnia 2008 07:50:19
Gratulacje Pani Halino!- prześliczna roślinka! Dla mnie i moich Przyjaciół gatunek ten był przebojem ostatniej wystawy w Krakowie, określiliśmy go jako "małe cudeńko" -pozdrawiam serdecznie z Kielc!

Autor: Gosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: środa, 3 grudnia 2008 09:33:40
Jestem zauroczona tym Paphiopedilum. Od momentu jak widziałam je właśnie na Krakowskiej wystawie to wręcz jestem na nie chora.
Pani Halino ta prezentacja, utwierdziła mnie w przekonaniu, że to dla mnie najśliczniejsze z Paphiopedilów Mam dosłownie motyle w brzuchu jak je widzę
Najgorsze jest to, że ciężko je w Polsce dostać Mnie się jak do tej pory nie trafiło a chętnie bym nabyła

Pozdrawiam
M.

Autor: Halina Roszkowska
E-mail:  
Data: środa, 3 grudnia 2008 19:30:39
Nie jest tak źle - ja mam trzy roślinki, w tym dwie kupione u nas, w Polsce

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl